Nieuws

Helpen in Gambia én ervan leren

Editie: NR 45 Februari 2019

Vijf leerlingen en twee leraren van de locatie Landeweer gaan van maandag 18 februari t/m dinsdag 26 februari naar Gambia om een medische post te schilderen en een begin te maken met de realisering van een toiletgebouw voor wachtende patiënten. De reis naar Gambia is onderdeel van het Talentbureau van de locatie Landeweer. Derdeklassers kunnen zo laten zien wat ze in hun mars hebben.

Lees meer >

Spectaculaire eerste zeepkistenrace

Editie: NR 45 Februari 2019

De eerste ‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace op vrijdag 25 januari is een succes geworden. Zo’n honderd vmbo-derdeklassers van de locatie Landeweer zorgden voor een waar spektakel (aldus de Gelderlander).

Lees meer >

Rondneuzen op de open dag

Editie: NR 45 Februari 2019

Het Liemers College hield vrijdag 25 januari open dag. Uiteraard deden alle vier de locaties mee. Er was veel belangstelling en we zijn blij met de vele positieve reacties. Stan Hoppe, lid van de schrijversgroep, ging kijken op de open dag van zijn eigen locatie.

Lees meer >

Een dag van leerling naar student

Editie: NR 45 Februari 2019

Ieder jaar gaan alle havo-vierdeklassers op bezoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor een VLS-dag. VLS staat voor ‘van leerling naar student’. Het Liemers College doet mee aan deze dagen om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun studiekeuze. Dit schooljaar is de VLS-dag op dinsdag 12 februari.

Lees meer >

Nieuw: groepsdocenten op locatie Landeweer

Editie: NR 45 Februari 2019

De locatie Landeweer heeft dit schooljaar voor het eerst groepsdocenten in leerjaar 1 van vmbo-bb. Deze klassen hebben nu maar liefst twaalf uur per week les van dezelfde leraar die tevens hun mentor is. Dat zorgt voor rust en structuur, weet Britt van der Meiden.

Lees meer >

The Finals: muziekspektakel in Het Musiater

Editie: NR 45 Februari 2019

Donderdag 21 februari is een spannende dag voor bovenbouwleerlingen van de locatie Heerenmäten met muziek in hun pakket. Dan staan The Finals, voor het eerst in Het Musiater, op het programma. Voor de eindexamenkandidaten is het hun laatste praktische muziekexamen, de overige leerlingen krijgen een cijfer voor op hun voortgangsrapport.

Lees meer >

Delegatie Erasmus+ naar Portugal

Editie: NR 45 Februari 2019

Zes leerlingen en twee leraren zijn de afgelopen week in Portugal in het kader van het EU-uitwisselingsproject Erasmus+, dat draait in havo-4, vwo-4 en vwo-5. Ook scholen uit landen als Italië, Polen, Portugal en Litouwen doen mee aan Erasmus+.

Lees meer >

Drankspelletjes in het Rijksmuseum

Editie: NR 45 Februari 2019

De derdeklassers van de locatie Zonegge gingen maandag 28 januari met het vak ckv (kunstzinnige en culturele vorming) naar het Rijksmuseum in Amsterdam om onder andere te ontdekken dat er ook in de Gouden Eeuw al drankspelletjes werden gespeeld.

Lees meer >

‘Mooie manier om sector te promoten!’

Editie: NR 45 Februari 2019

Goed nadenken over wat je later wilt worden, is belangrijk in vmbo-2. Aan het einde van het schooljaar kiezen de leerlingen immers keuzevakken voor in de bovenbouw. De beroepenmarkt op donderdag 17 januari hielp hen een handje.

Lees meer >

‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace’

Editie: NR 44 Januari 2019

De locatie Landeweer is vrijdag 25 januari het toneel van een zeepkistenrace. De derdeklassers hebben zich vanaf het begin van het schooljaar op deze ‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace’ voorbereid.

Lees meer >

Lunch en bingo voor bewoners Hamerstaete

Editie: NR 44 Januari 2019

Een groepje mavoleerlingen van het Liemers College heeft donderdag 20 december de bewoners van Hamerstaete in Westervoort verrast met een leuke bingo en een uitgebreide lunch. Hamerstaete is een vestiging van zorgorganisatie Liemerije.

Lees meer >

Liemers College doet mee aan Paarse Vrijdag

Editie: NR 44 Januari 2019

Vrijdag 14 december was een bijzondere dag voor het Liemerse College: leerlingen en medewerkers deden mee aan Paarse Vrijdag en lieten zo zien dat het oké is om jezelf te zijn, hoe je je ook voelt en op wie je ook verliefd wordt. Er waren paarse armbandjes beschikbaar, maar veel mensen hadden paarse kleding aan. 

Lees meer >

In Keulen op zoek naar Rome

Editie: NR 44 Januari 2019

De derdeklassers van het gymnasium van het Liemers College (locaties Didam en Heerenmäten) gingen vrijdag 7 december samen met hun ‘collega’s' van het Candea College (Duiven) op excursie naar Keulen. Daar stond hen een druk programma te wachten, met op de achtergrond continu kerstmuziek. Jasmijn Willemsen maakte onderstaand verslag.

Lees meer >

Beroepenmarkt: ontdekken wat je later wilt worden

Editie: NR 44 Januari 2019

De leerlingen van vmbo-2 hebben donderdag 17 januari een beroepenmarkt op de locatie Landeweer. Deze markt wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar komen bijna negentig beroepsbeoefenaren over hun werk vertellen.

Lees meer >

Kennismaken op de open dag

Editie: NR 44 Januari 2019

De jaarlijkse open dag van het Liemers College is op vrijdag 25 januari. Achtstegroepers, hun ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met onze school.

Lees meer >

Doe mee aan het tevredenheidsonderzoek!

Editie: NR 43 December 2018

Het Liemers College doet ieder jaar mee aan een algemeen tevredenheidsonderzoek onder ouders. Dit jaar bestaat het onderzoek uit vijftien vragen die aan de ouders van vrijwel alle middelbare scholieren in Nederland worden gesteld.

Lees meer >

Uitwisseling met Mátészalka was superleuk

Editie: NR 43 December 2018

Tien leerlingen en drie leraren van de locaties Zonegge, Landeweer en Didam zijn van 9 t/m 12 oktober in het kader van een uitwisseling met de Zevenaarse partnergemeente Mátészalka naar Hongarije geweest. Aan de uitwisseling werd deelgenomen door scholieren van het Mátészalkai Szakképzési Centrum. Na afloop kregen de leerlingen van onze school de opdracht om een verslag te schrijven.

Lees meer >

Kijkje in de keuken bij Omroep Gelderland

Editie: NR 43 December 2018

Een vast onderdeel van het jaarprogramma van de schrijversgroep is een rondleiding in de studio’s van Omroep Gelderland in Arnhem. Dit jaar was het bezoek op vrijdag 30 november. De groep reisde per trein en bus. Daan Aafjes doet verslag.

Lees meer >

Andere sporten proberen op Papendal

Editie: NR 43 December 2018

De leerlingen van havo-5 en vwo-6 hebben sportoriëntatie op hun rooster staan. Het doel is dat ze proeven aan andere sporten dan voetbal en hockey. Donderdag 22 november werden de gemiste uren sportoriëntatie uit periode 1 ingehaald op sportcentrum Papendal. Stan Poppe van de schrijversgroep maakte een verslag.

Lees meer >

Leren met zestig ‘beats per minute’

Editie: NR 43 December 2018

De mentoren van de vierde klassen op de locatie Heerenmäten hebben de afgelopen periode een training gevolgd bij Remind. Dit is een groep studenten die leerlingen, leraren en ouders helpen om slimmer en gemotiveerder te leren. Techno tijdens het leren? Geen probleem, als je maar het juiste aantal ‘beats per minute’ hebt!

Lees meer >

‘Nee hoor, voor wiskunde kun je niet leren’

Editie: NR 43 December 2018

Bijna iedere ouder kent het wel: je vraagt je kind of hij/zij nog schoolwerk heeft en je krijgt als antwoord ‘Alleen wiskunde, maar daarvoor kun je niet leren’. In werkelijkheid kunnen leerlingen voor ieder vak leren. De manier waarop kan per vak verschillen. Om ouders hierbij te helpen, hield de locatie Zonegge vorige maand een speciale ouderavond voor ouders van leerjaar 1 en 2 van de mavo.

Lees meer >

Lerarenpoll: wie is de leukste leraar?

Editie: NR 43 December 2018

De schrijversgroep van de LC Courant houdt regelmatig een lerarenpoll. Deze keer worden de leraren van havo-4 en vwo-4 op de locatie Heerenmäten door hun leerlingen getoetst. Maar ze hoeven niet bang te zijn, want Finn van Wessel en Daan Aafjes gingen alleen op zoek naar de beste, de leukste, de knapste enzovoort.

Lees meer >

Extra ondersteuning in de structuurklas

Editie: NR 43 December 2018

Voor sommige kinderen is de stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs best groot. Dat geldt bijvoorbeeld voor de leerlingen van de ‘structuurklas’ op de locatie Landeweer. Zoals het woord al zegt, biedt deze klas extra structuur. Het is een veilige en kleinschalige omgeving, waar leerlingen intensief worden begeleid. Met als doel door te stromen naar een ‘gewone’ klas, vertelt Jo-Ann Böhmer.

 

Lees meer >

Hulp voor leerlingen die spijbelen of thuiszitten

Editie: NR 43 December 2018

Helaas komt het voor dat leerlingen regelmatig spijbelen of zelfs helemaal niet meer naar school gaan. Dan hebben we het over schoolverzuim en schooluitval.

Lees meer >

Informatieavond over Topklasprogramma

Editie: NR 43 December 2018

Het Liemers College heeft in de onderbouw van het vwo een Topklas voor leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging. Ze kunnen bij vrijwel alle vakken een verrijkt programma volgen. Geïnteresseerd? Kom dan naar de informatieavond voor ouders en leerlingen van het basisonderwijs op donderdag 6 december.

Lees meer >

Officiële opening LC Jong bij locatie Landeweer

Editie: NR 42 November 2018

In aanwezigheid van de Zevenaarse wethouder Nanne van Dellen is dinsdag 23 oktober het eigen gebouw van het jongerenwerk naast de locatie Landeweer van het Liemers College officieel geopend.

Lees meer >

Info-avonden voor ouders groep 8

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College houdt deze maand voorlichtingsavonden voor ouders/verzorgers van kinderen in groep 8. U bent van harte welkom op maandag 26 november en op woensdag 28 november.

Lees meer >

‘Jan de Vries tilt geschiedenis naar hoger niveau’

Editie: NR 42 November 2018

Geschiedenisleraar Jan de Vries is níet uitgeroepen tot beste geschiedenisleraar van Nederland, maar… hij kreeg wel een speciale jubileumprijs! Daarmee is hij eigenlijk nog veel blijer.

Lees meer >

Liemers College druk met Erasmus+ projecten

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College doet mee aan Erasmus+, een initiatief van de Europese unie dat leerlingen en leraren de kans biedt om kennis en ervaring op te doen in andere EU-landen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan een uitwisseling over een bepaald thema. Ze denken met minstens twee scholen uit Europa na over het onderwerp en bezoeken elkaars scholen. 

 

Lees meer >

Pilot met lesgeven zonder cijfers gestopt

Editie: NR 42 November 2018

Leraar Nederlands Anke Swanenberg heeft de afgelopen jaren meegedaan aan Expeditie Nederlands. Dit is een andere manier van lesgeven, met als opvallend onderdeel dat leerlingen geen cijfers krijgen.

Lees meer >

Thema-avond: hoe help je je kind bij studiestress?

Editie: NR 42 November 2018

Heel herkenbaar voor iedere ouder: een kind dat kampt met prestatiedruk en stress. Omdat het leren niet lukt of omdat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Het Liemers College heeft onderwijspsycholoog André Baars uitgenodigd voor een thema-avond voor ouders van bovenbouwleerlingen over studie(keuze)stress. Hij vertelt hoe u uw kind het beste kunt helpen. Neem uw zoon of dochter gerust mee.

Lees meer >

Lessen in Italië: wat een chaos!

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College heeft al meer dan tien jaar een uitwisseling met de Marco Polo-school in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. In april bezochten Italiaanse leerlingen Zevenaar. Het tegenbezoek aan Palermo stond van 28 september t/m 8 oktober op het programma.

Lees meer >

Topspreker over jongeren en alcohol in Didam

Editie: NR 42 November 2018

“Twee keer flink dronken en je IQ daalt tien tot vijftien punten. Dat scheelt zo een schoolniveau.” Aldus Nico van der Lely onlangs in het NRC. Hij is kinderarts, oprichter van de alcoholpoli voor jongeren en initiatiefnemer voor de verhoging van de alcoholgrens van 16 naar 18 jaar. Donderdag 22 november is hij in Didam om voorlichting te geven aan leerlingen en ouders.

Lees meer >

Dichtwedstrijd CultuurClub in Ieper

Editie: NR 42 November 2018

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Een beter moment om de slagvelden van die ‘Grote Oorlog’ te bezoeken, is er dus niet. Woensdag 10 oktober gingen daarom de leerlingen van Hv3b en CultuurClub ‘Cyrano’ naar Passchendaele en Ieper in België.

Lees meer >

Trots op Anne en Bart uit vwo-6

Editie: NR 41 Oktober 2018

Twee leerlingen uit vwo-6 van het Liemers College hebben zaterdag 29 september hun visitekaartje afgegeven tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi van de Universiteit Leiden. Anne en Bart wonnen niet, maar zaten wel bij de beste zeven van vijftig speeches. We zijn trots op hen.

Lees meer >

De make-over van de locatie Heerenmäten

Editie: NR 41 Oktober 2018

De zomervakantie is benut om locaties Heerenmäten en Zonegge te verbouwen. Heerenmäten moest worden voorbereid op de komst van de eerste- en tweedeklassers van havo en vwo. Ook waren onderwijskundige aanpassingen nodig. Op Zonegge heeft Agora Liemers een eigen plek gekregen en zijn er werkruimtes gemaakt voor de centrale directie en het leermiddelenfonds. Lisa Vogel van de schrijversgroep over de make-over van Heerenmäten, waar ze zelf les heeft.

Lees meer >

Verlof aanvragen, hoe doe je dat?

Editie: NR 41 Oktober 2018

Leerlingen vallen onder de leerplicht. Dat betekent dat ze verplicht zijn de lessen te volgen. Ouders kunnen echter verlof aanvragen. Hiervoor gelden regels.

Lees meer >

Agora Liemers van start: hoe bevalt het?

Editie: NR 41 Oktober 2018

Voor Agora Liemers is dit het eerste schooljaar. In augustus ging een groep van 37 leerlingen van start op de locatie Zonegge. Coach Esther Pennekamp vertelt over de eerste ervaringen.

Lees meer >

Introductiedagen op Heerenmäten

Editie: NR 41 Oktober 2018

Op het Liemers College begint het schooljaar met introductiedagen. Ieder leerjaar heeft een eigen programma, waarin de kennismaking met klas en mentor centraal staat. Als eerste opdracht hebben de leden van de schrijversgroep verslagen gemaakt van diverse introductieactiviteiten op hun eigen locatie Heerenmäten.

Lees meer >

Motivatieshow van Enge Buren

Editie: NR 41 Oktober 2018

De bovenbouw van Heerenmäten had dit schooljaar voor het eerst maar één introductiedag, namelijk dinsdag 21 augustus. Voor havo-5 en vwo-6 was het tevens het begin van hun laatste jaar op het Liemers College.

Lees meer >

Op de fiets naar de westernboerderij

Editie: NR 41 Oktober 2018

Ook vwo-5 had op dinsdag 21 augustus een introductiedag met de mentorklassen, bedoeld om met elkaar kennis te maken via leuke activiteiten. De leerlingen bezochten westernboerderij De Baerle in Didam.

Lees meer >

Kennismakingspellen en teambuilding

Editie: NR 41 Oktober 2018

Na een geslaagde zomervakantie begon de school weer op dinsdag 21 augustus. Als introductie hadden de leraren en coördinatoren verschillende kennismakingsactiviteiten georganiseerd voor havo-4 en vwo-4.

Lees meer >

Bootcamp, Jumping Jacks en voetballen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Voor havo-3 en vwo-3 begon het schooljaar sportief. Woensdag 22 augustus kwamen ze bij elkaar op het sportveld achter de school om elkaar beter te leren kennen. Net als voor de eerste en tweede klassen is Heerenmäten nieuw voor de derdeklassers.

Lees meer >

Een speurtocht, knakworsten en waterspellen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Na een lange maar toch ook korte zomervakantie meldden de brugklassers van havo en vwo zich op 21 augustus voor de eerste dag op hun nieuwe school. Nieuw is ook dat deze leerlingen meteen van start gaan op de locatie Heerenmäten en niet de onderbouwjaren op Zonegge les hebben.

Lees meer >

Excursie naar Westerbork: ‘Dat verhaal kwam binnen’

Editie: NR 41 Oktober 2018

De vierdeklassers van de locatie Landeweer (vmbo-bb/kb) zijn het schooljaar begonnen met een bezoek aan kamp Westerbork in Drenthe. Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een Duits doorgangskamp, van waaruit ruim 100.000 Joden en 245 Roma per goederentrein naar vernietigingskampen werden gedeporteerd. De meesten keerden niet terug. Pam Hessels vertelt waarom voor deze excursie werd gekozen.

Lees meer >

Nieuwe schrijversgroep heeft er zin in

Editie: NR 41 Oktober 2018

De redactie van de LC Courant bestaat uit medewerkers van de vier locaties én uit een schrijversgroep van leerlingen. Zij gaan dit schooljaar in het kader van hun profielwerkstuk (PWS) artikelen schrijven, activiteiten bezoeken en interviews afnemen. In dit artikel stelt de schrijversgroep zich voor.

Lees meer >

Oude foto’s van Didam nieuw leven inblazen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Zes derdeklassers van mavo en havo in Didam hebben in juni meegedaan aan het project ‘Fotowalk’. Ze gingen met oudere plaatsgenoten op pad om nieuwe foto’s te maken van monumentale panden in Didam. De senioren hadden oude foto’s van die gebouwen meegebracht.

Lees meer >

Kiss & Ride Landeweer dichterbij én veiliger

Editie: NR 41 Oktober 2018

De gemeente Zevenaar heeft een Kiss & Ride aangelegd bij de locatie Landeweer. Ouders kunnen hun kind daar afzetten en/of ophalen. Dichtbij én veilig. 

Lees meer >

Jan de Vries bij beste zes geschiedenisleraren

Editie: NR 40 Juli 2018

Jan de Vries staat op de shortlist van zes namen voor de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van Nederland. Hij geeft sinds 2010 les op het Liemers College.

 

Lees meer >

Het Liemers College in de (sociale) media

Editie: NR 40 Juli 2018

Het Liemers College is een actieve school. We organiseren veel en er gebeurt veel. Van belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen tot sportactiviteiten of goededoelenacties. Daarmee halen we regelmatig de media, zowel de plaatselijke pers als onderwijstijdschriften.

Lees meer >

Zonnepanelen op daken Didam en Heerenmäten

Editie: NR 40 Juli 2018

De locaties Didam en Heerenmäten zijn het afgelopen jaar voorzien van zonnepanelen. Dit jaar komt ook de locatie Landeweer nog aan de beurt. Leerlingen kunnen op schermen in de scholen zien hoeveel energie wordt opgewekt.

Lees meer >

Naar school over een duurzaam fietspad

Editie: NR 40 Juli 2018

Leerlingen die vanuit of via Babberich naar het Liemers College fietsen, kunnen sinds kort gebruikmaken van een ‘circulair’ oftewel duurzaam fietspad. Het fietspad is gemaakt van onder andere ‘grasfalt’ en ‘grasbeton’.

Lees meer >

Nieuwe schoolkrant voor en door leerlingen

Editie: NR 40 Juli 2018

De locatie Zonegge heeft sinds vorige maand een eigen schoolkrant, Het Bloemetjesgordijn, die een groepje leerlingen helemaal zelf heeft gemaakt.

Lees meer >

Liemers Live!: een zomerse muziekavond

Editie: NR 40 Juli 2018

De leerlingen van havo-4, vwo-4 en vwo-5 met muziek in hun examenpakket konden vrijdag 8 juni tijdens ‘Liemers Live!’ laten horen wat zij in hun mars hebben. Leerlingen van LCA-Gambia maakten van de gelegenheid gebruik om geld in te zamelen.

Lees meer >

Begin schooljaar en vakantierooster 2018-2019

Editie: NR 40 Juli 2018

Het schooljaar 2018-2019 gaat in week 34 van start met het ophalen van de boeken op maandag 20 augustus. Het introductieprogramma en de lessen beginnen op dinsdag 21 augustus.

Lees meer >

Complimenten voor Laura en Noortje

Editie: NR 40 Juli 2018

Eerste zijn ze niet geworden, maar complimenten waren er wel voor Laura Booltink en Noortje Strijbosch. Beide eersteklassers van de locatie Didam vertegenwoordigden het Liemers College tijdens de culinaire finale van het landelijke project iRun2Bfit.

Lees meer >

Convenant voor prettig schoolklimaat

Editie: NR 40 Juli 2018

Het Liemers College, de politie en de gemeente Zevenaar hebben donderdag 14 juni hun handtekeningen gezet onder het convenant ‘Schoolveiligheid’. De drie partijen trekken samen op om de veiligheid op en rond de scholen in Zevenaar te waarborgen.

Lees meer >

Rome: ouwe meuk is leuk!

Editie: NR 39 Juni 2018

Iedere gymnasiast zal het beamen: de reis naar Rome is hét hoogtepunt van de schoolloopbaan op het Liemers College. Pim Benen en Marc Krijgsman zijn geen uitzonderingen.

Lees meer >

Verslagen van projectweken 2018

Editie: NR 39 Juni 2018

De eerste week na de meivakantie was de projectweek. De voorexamenklassen gaan dan op reis. De keuze is altijd groot; van zeilkampen in Friesland tot bezoeken aan steden als Londen, Madrid, Berlijn, Parijs en Rome. Van de locatie Heerenmäten kregen we een aantal verslagen.

Lees meer >

Een geweldige tijd in Parijs: ‘C’était inoubliable!’

Editie: NR 39 Juni 2018

De leerlingen die in de projectweek naar Parijs zijn geweest, hebben een geweldige tijd achter de rug, aldus havoleerling Lisa Chi Nju.

Lees meer >

Een zeer geslaagde week in Berlijn

Editie: NR 39 Juni 2018

Ook de Duitse hoofdstad Berlijn kreeg dit jaar weer bezoek van leerlingen van het Liemers College. Onder hen Thijs Knuiman, die een uitgebreid verslag schreef.

Lees meer >

Indrukwekkende Battle and Memory Tour

Editie: NR 39 Juni 2018

In de projectweek stortten acht leerlingen zich op de militaire en herinneringskant van de operatie ‘Market Garden’ en in het bijzonder de Slag om Arnhem.

Lees meer >

Survival: geweldige dagen met vervelend einde

Editie: NR 39 Juni 2018

Een groep van 35 leerlingen en drie leraren durfden het aan: vier dagen survivallen in de Ardennen. Het was geweldig. Op de laatste avond na... Toen werden achttien leerlingen en twee begeleiders ziek. U heeft het waarschijnlijk wel in de Gelderlander gelezen.

Lees meer >

Videoverslag bezoek Erasmus+ aan Zweden

Editie: NR 39 Juni 2018

Het Liemers College doet met ingang van dit schooljaar mee aan Erasmus+, een project van de Europese Unie. In februari ging een delegatie naar Griekenland. In mei werd Zweden bezocht.

Lees meer >

Je eigen werk analyseren met Quayn

Editie: NR 39 Juni 2018

In het voortgezet onderwijs wordt volop gezocht naar betere en effectievere manieren om de kennis en vaardigheden van leerlingen te toetsen. Zo ook op het Liemers College. Afgelopen periode werkten leerlingen van de locatie Zonegge met Quayn.

Lees meer >

Helaas: Bente net geen Nederlands kampioen

Editie: NR 39 Juni 2018

Helaas, Bente Engelen is geen winnaar geworden van de landelijke finale van de voorleeswedstrijd Read2Me! Toch verdient de 12-jarige leerling van de locatie Zonegge alle complimenten, want ze schopte het mooi wel tot de laatste elf van maar liefst 1181 kandidaten.

Lees meer >

Verbouwingen op Heerenmäten en Zonegge

Editie: NR 39 Juni 2018

De zomervakantie wordt dit jaar benut voor verbouwingen op de locaties Heerenmäten en Zonegge. Het gaat in beide gevallen om interne aanpassingen vanwege de ‘verticalisering’ van de opleidingen (alle leerjaren zoveel mogelijk op dezelfde locatie) en onderwijskundige vernieuwingen.

Lees meer >

Noortje en Laura in finale IRun2BFit

Editie: NR 39 Juni 2018

Noortje Strijbosch en Laura Booltink, eersteklassers van de locatie Didam, gaan woensdag 13 juni koken in het kookatelier van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Ze doen mee aan de landelijke finale van IRun2BFit.

Lees meer >

Kijk uit je doppen (zelf een film maken)

Editie: NR 39 Juni 2018

De eerste week na de meivakantie was het projectweek. Leerlingen van vwo-4 gingen in het kader van het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv) aan de slag met het filmproject ‘Kijk uit je doppen’. Het bracht ze naar Amsterdam en naar het Filmhuis in Zevenaar. Jill Wijnbergen schreef een verslag met een opmerkelijke conclusie.

Lees meer >

Noodweer? Gewoon muziek maken!

Editie: NR 39 Juni 2018

Even leek naderend noodweer roet in het eten te gooien, maar gelukkig kon de brugklasmuziekavond van de locatie Didam op dinsdag 28 mei gewoon doorgaan. We schrijven niet voor niets ‘gelukkig’, want het publiek genoot met volle teugen.

 

Lees meer >

“Thuis viel ik als een blok in slaap”

Editie: NR 39 Juni 2018

Voor de examenkandidaten is het een spannende tijd: het centraal schriftelijk eindexamen zit erop, maar de uitslag moet nog komen. Loekie Kok vertelt hoe ze  de examentijd heeft ervaren.

Lees meer >

“Ik kon wel huilen tijdens dat examen”

Editie: NR 39 Juni 2018

Voor de examenkandidaten is het een spannende tijd: het centraal schriftelijk eindexamen zit erop, maar de uitslag moet nog komen. Eva Dikkers vertelt hoe ze  de examentijd heeft ervaren.

 

Lees meer >

“Ik ben best zenuwachtig voor de uitslag”

Editie: NR 39 Juni 2018

Voor de examenkandidaten is het een spannende tijd: het centraal schriftelijk eindexamen zit erop, maar de uitslag moet nog komen. Maaike Hageman vertelt hoe ze de examentijd heeft ervaren.

Lees meer >

Hoe hebben Maaike, Eva en Loekie hun examens ervaren?

Editie: NR 39 Juni 2018

Voor de examenkandidaten is het een spannende tijd: het centraal schriftelijk eindexamen zit erop, maar de uitslag moet nog komen. Woensdag 13 juni is dé dag. Dan krijgen ze een telefoontje van de mentor met goed óf minder goed nieuws. We duimen voor ze. We vroegen drie havo-kandidaten hoe ze de afgelopen weken hebben ervaren.

Lees meer >

Het Liemers College in de (sociale) media

Editie: NR 38 Mei 2018

Het Liemers College is een actieve school. We organiseren veel en er gebeurt veel. Van belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen tot sportactiviteiten of goededoelenacties. Daarmee halen we regelmatig de media, zowel de plaatselijke pers als onderwijstijdschriften. Hieronder een overzicht van de afgelopen periode.

Lees meer >

Mee naar Hongarije? Schrijf je in!

Editie: NR 38 Mei 2018

Het Liemers College heeft al meer dan 25 jaar uitwisselingen met de Zevenaarse partnergemeente Mátészalka. In oktober gaan de locaties Landeweer en Zonegge met een delegatie van tien leerlingen en drie begeleiders naar Hongarije. De huidige vmbo-tweedeklassers krijgen tijdens een mentorles uitleg én de kans om zich in te schrijven.

Lees meer >

Estland: heel anders dan Nederland

Editie: NR 38 Mei 2018

Het Liemers College doet, samen met andere scholen uit Estland, Spanje, Italië en Roemenië, mee aan het Erasmus+ project Environmental awareness across Europe. Koen Putman. Indy Slagmeulen en Tiba Vermaeten uit vwo-3 mochten van 14 t/m 20 april met hun leraren Luc Depré en Louis Blumer naar Estland. Hieronder vertellen Koen, Indy en Tiba wat ze hebben meegemaakt.

Lees meer >

Bente Engelen naar finale Read2Me!

Editie: NR 38 Mei 2018

De 12-jarige Bente Engelen, leerling van de locatie Zonegge, heeft de provinciale voorronde van Read2Me! gewonnen. Dit is een landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. Op 26 mei gaat Bente naar de nationale finale in Utrecht.

Lees meer >

Complimenten voor hardlopers en gezondkokers

Editie: NR 38 Mei 2018

De eersteklassers van de locaties Didam en Zonegge hebben afgelopen maand het project IRun2Bfit afgerond. Dit leef- en ‘lijfstijl’-project bestaat uit een hardloopwedstrijd en het bedenken van een gezond menu.

Lees meer >

Frans oefenen in het taaldorp

Editie: NR 38 Mei 2018

Om de spreek- en luistervaardigheid van leerlingen te oefenen, zijn er op het Liemers College regelmatig ‘taaldorpen’. Zo was er dinsdag 24 april een taaldorp Frans voor de leerlingen van vwo-3 op de locaties Didam en Heerenmäten.

Lees meer >

Mátészalka: een geweldige ervaring!

Editie: NR 38 Mei 2018

Het Liemers College heeft al vele jaren een uitwisselingsproject met het Esze Tamás Gimnázium in de Hongaarse plaats Mátészalka, partnergemeente van Zevenaar. In april gingen 21 leerlingen van de locatie Heerenmäten zes dagen naar Mátészalka. Pien Heijneman schrijft over haar ervaringen.

Lees meer >

Elke dinsdagmiddag ‘een machtig avontuur’

Editie: NR 38 Mei 2018

Leerlingen in de vwo-bovenbouw die een extra uitdaging zoeken, worden op het Liemers College gestimuleerd om mee te doen aan bijvoorbeeld het Pre-University College (PUC) of Science van de Radboud Universiteit Nijmegen. Famke van den Boom, Marvin Jans en Tom Kluin (vwo-6) gingen twee jaar lang elke dinsdagmiddag naar Nijmegen. Eind maart kregen zij hun diploma.

Lees meer >

WhatsUp: meldlijn voor sociale veiligheid

Editie: NR 38 Mei 2018

Sociale veiligheid op school is ontzettend belangrijk, want als je je veilig voelt, durf je meer jezelf te zijn en presteer je beter. Daarom is eind maart op het Liemers College het project WhatsUp van start gegaan, met onder meer een meldlijn om incidenten te melden.

Lees meer >

Vrijwillig naar school in de vakantie

Editie: NR 38 Mei 2018

Leerlingen die vrijwillig naar school komen in hun vakantie, dat klinkt niet helemaal normaal. Toch deden zo’n negentig examenkandidaten in de meivakantie mee aan de ‘huiskamer’ van de locatie Heerenmäten. Daar konden ze drie dagen lang ongestoord studeren.

 

Lees meer >

Een week je leven delen met een Italiaanse

Editie: NR 38 Mei 2018

Het Liemers College heeft al jarenlang een uitwisseling met de Marco Polo-school in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. In april kwam een groep Italiaanse scholieren voor een achtdaags bezoek naar Zevenaar.

Lees meer >

Derde prijs op regiofinale Vakkanjers

Editie: NR 37 April 2018

Vier leerlingen van de locatie Didam en drie leerlingen van de locatie Landeweer zijn woensdag 28 maart naar de regiofinale van Vakkanjers in Zwolle geweest. Landeweer keerde terug met een derde plaats.

Lees meer >

Van elkaar leren (en een knuffel voor de juf)

Editie: NR 37 April 2018

Onder het motto ‘Gluren bij de buren’ kijkt dit schooljaar een groot aantal docenten van het Liemerse basis- en voortgezet onderwijs bij elkaar in de keuken.

Lees meer >

De leraar terug in de schoolbanken

Editie: NR 37 April 2018

Meestal staat een leraar voor de klas, maar leraren willen zelf ook nieuwe dingen leren. Bijvoorbeeld hoe zij hun lessen leuker kunnen maken. Met die insteek volgde Amke Huiskamp (leraar sport, dienstverlening & veiligheid op Landeweer) een opleiding aan de Nederlandse School. Amke Huiskamp vertelt over haar ervaringen.

Lees meer >

Proefchallenge Agora voor nieuwe leerlingen

Editie: NR 37 April 2018

Het Liemers College begint komend schooljaar met een nieuwe onderwijsvorm, Agora Liemers geheten. Zo’n dertig leerlingen van alle niveaus en leeftijden mogen onder begeleiding van drie coaches hun eigen leertraject bepalen. Dat betekent geen klassen, geen roosters, geen lesmethodes, geen toetsen en geen klassikale instructie. Op 7 maart was er een proefchallenge met uiteraard de drie coaches als begeleiders.

Lees meer >

‘We hebben Mark Rutte zien lopen!’

Editie: NR 37 April 2018

De derdeklassers van de locatie Heerenmäten zijn vrijdag 16 maart of maandag 19 maart in Den Haag drie uurtjes politiek in vogelvlucht gekregen van ProDemos, een organisatie die voorlichting geeft over ‘democratie en rechtsstaat’.

Lees meer >

Naar Griekenland om immigratie te onderzoeken

Editie: NR 37 April 2018

Een week naar Griekenland om ter plekke te kijken hoe daar wordt omgegaan met immigratie. Dat hebben vijf leerlingen uit havo-3 en drie leraren in de laatste week van februari gedaan.

Lees meer >

Kijken over de rand van je eigen bord

Editie: NR 37 April 2018

Vijftien mavo-derdeklassers van de locatie Zonegge hebben deelgenomen aan een uitwisseling met de Heinrich-von-Gagern-Schule en de Jakob-Mankel-Schule in de Zevenaarse partnergemeente Welburg.

Lees meer >

Een weekje schilderen in Gambia

Editie: NR 37 April 2018

Leerlingen van de locatie Landeweer zijn in februari acht dagen naar Gambia geweest om een medische post en een marktgebouw onder handen te nemen.

Lees meer >

Duurzaamheid ontdekken bij bedrijven

Editie: NR 37 April 2018

De leerlingen van havo-4, vwo-4 en vwo-5 hebben donderdag 15 maart bedrijven bezocht met als doel bewustwording van duurzaamheid. Dit gebeurde in samenwerking met De Groene Allianties, een organisatie die bedrijven helt om duurzamer en toekomstbestendiger te worden. 

Lees meer >

Het Liemers College in de (sociale) media

Editie: NR 36 Maart 2018

Het Liemers College is een actieve school. We organiseren veel en er gebeurt veel. Van belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen tot sportactiviteiten of goededoelenacties. Daarmee halen we regelmatig de media, zowel de plaatselijke pers als onderwijstijdschriften. Hieronder een overzicht van de afgelopen periode.

Lees meer >

‘Zonder de trajectgroep had ik het niet gered’

Editie: NR 36 Maart 2018

De locatie Landeweer heeft een ‘trajectgroep’ voor leerlingen die om wat voor reden dan ook nog niet optimaal kunnen functioneren in een reguliere klas. Zij krijgen desgewenst dagelijkse ondersteuning van een trajectgroepbegeleider. Leerlingen zijn heel positief over de trajectgroep.

Lees meer >

Leerlingen uit heel Nederland praten over onderwijs

Editie: NR 36 Maart 2018

Het Liemers College is lid van het landelijke netwerk ‘Schoolleiders voor de toekomst’, dat zich inzet voor onderwijsinnovatie. Onder de noemer ‘Leerlingen voor de toekomst’ praten inmiddels ook leerlingen mee. Eén van die leerlingen is Jill Ostermeier, lid van de medezeggenschapsraad (mr) van het Liemers College. Zij vertelt over ‘Leerlingen voor de toekomst’.

Lees meer >

PeerTutors: leerlingen die bijles geven

Editie: NR 36 Maart 2018

Op het Liemers College willen we dat leerlingen elkaar actief helpen. Dat noemen we ‘peer support’. Bekende voorbeelden zijn de IT-coaches, de schoolstewards en de schrijversgroep die artikelen maakt voor de LC Courant. Niels Gorter is ook lid van de schrijversgroep. Hij verdiepte zich in het project ‘Peer2Peer’.

Lees meer >

Didam schaatst in Nijmegen

Editie: NR 36 Maart 2018

Maart begon met prachtig schaatsweer. De eersteklassers van de locatie Didam kwamen niet ongeoefend het natuurijs op. Zij waren woensdag 21 februari al te vinden op kunstijsbaan Triavium in Nijmegen.

Lees meer >

Priscilla verder in voorleeswedstrijd Read2Me!

Editie: NR 36 Maart 2018

Het Liemers College werkt samen met de bibliotheken in de omgeving. We willen onder meer leerlingen stimuleren om te lezen. Daarom doen we ieder jaar mee aan Read2Me!, een landelijke voorleeswedstrijd voor eersteklassers. Dinsdag 20 februari waren brugklassers van de locatie Didam te gast in de Bibliotheek Montferland.

Lees meer >