Nieuws

Goede tot uitstekende examenresultaten

Editie: NR 50 Juli 2019

Het Liemers College heeft goede tot zelfs uitstekende examenresultaten geboekt. Absolute toppers zijn de mavo-kandidaten in Didam. Zij slaagden allemaal. Maarten Delen, voorzitter van de centrale directie, is erg blij met de uitslagen, vooral omdat het geen makkelijk schooljaar was.

Lees meer >

Festival organiseren? Bel de Q-highschool!

Editie: NR 50 Juli 2019

Stel: je wilt iets leren of doen, maar jouw school biedt dat niet aan. Dan heb je pech. Tenzij je op een Quadraamschool zit, want dan neem je gewoon contact op met de Q-highschool. Zoals Andre en Lucas van het Liemers College en Storm van ’t Venster deden. De drie jongens wilden een foodfestival organiseren. Vrijdag 21 juni werd hun idee realiteit, op het schoolplein van de locatie Heerenmäten.

Lees meer >

‘Doe mij maar iedere maand zo’n diner!’

Editie: NR 50 Juli 2019

“Doe mij maar iedere maand zo’n diner!” Dat riep een ouder na afloop van het diner dat derdeklassers van de locatie Landeweer (vmbo-bb/kb) in juni voor hun ouders en andere familieleden verzorgden. Docent Tanja van den Berg is trots op haar leerlingen.

Lees meer >

Dungeon: nooit van gehoord, maar wel het leukst

Editie: NR 50 Juli 2019

De mavo-tweedeklassers van de locatie Zonegge hebben zich drie dagen lang op Amsterdam gestort. Van maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni hielden zij zich bezig met de cultuur en geschiedenis van de hoofdstad. Natuurlijk stond een bezoek aan Amsterdam ook op het programma.

Lees meer >

Koken in een driesterrenrestaurant, hoe gaaf is dat!?!

Editie: NR 50 Juli 2019

Maar liefst vijfduizend leerlingen deden dit schooljaar mee aan de kookwedstrijd van het landelijke leef- en lijfstijlproject iRun2BFit. De eersteklassers Hielke IJzerdoorn en Jonna Nibbeling van de locatie Didam wonnen de regiofinale. Dat was al geweldig, maar het werd nog leuker toen ze, samen met zeven andere kookduo’s, werden uitgenodigd voor de landelijke finale bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Hielke en Jonna schreven zelf een verslag van de finaledag.

Lees meer >

LCAward 2018-2019: alleen maar meiden!

Editie: NR 50 Juli 2019

De eerste week van juli staat in het teken van de diploma-uitreikingen. Dinsdag Didam en Zonegge, woensdag Landeweer en donderdag Heerenmäten. Maar de week begint op maandag met een andere uitreiking, namelijk van de LiemersCollegeAwards. Extra bijzonder dit jaar: de kandidaten zijn allemaal meiden.

Lees meer >

Een week in een land dat veel heeft meegemaakt

Editie: NR 50 Juli 2019

De naam Lech Walesa zei Lotte Derksen en Indy Slagmeulen niet veel, totdat ze hem ontmoetten in een school in de Poolse stad Gdansk. “Toen hij binnenkwam, ging iedereen staan om te klappen. Leerlingen wilden er per se bij zijn. Je kon zien dat hij daar heel erg gerespecteerd wordt”, vertelt Indy. Even later stond Indy met hem op de foto (en Lotte net niet).

Lees meer >

Begin schooljaar en vakantierooster 2019-2020

Editie: NR 50 Juli 2019

Het schooljaar 2019-2020 gaat in week 34 van start met het ophalen van de boeken op maandag 19 augustus. Het introductieprogramma en de lessen beginnen op dinsdag 20 augustus.

Lees meer >

Veel belangstelling voor dansen op Raadhuisplein

Editie: NR 49 Juni 2019

De eerste editie van het vernieuwde dansproject voor tweedeklassers van de locatie Heerenmäten is zeer succesvol verlopen. Coördinator Peter Tillmann telde zeker tweehonderd toeschouwers op het Raadhuisplein in Zevenaar. Wat hem betreft komt er volgend schooljaar een vervolg.

Lees meer >

Tweedeklassers Didam halen EHBO-certificaat

Editie: NR 49 Juni 2019

De tweedeklassers van de locatie Didam weten nu hoe ze moeten handelen in noodsituaties. Woensdag 29 mei hadden ze namelijk een EHBO-praktijkdag onder leiding van instructeurs van het Rode Kruis.

Lees meer >

‘Van boeroepers ga je harder lopen’

Editie: NR 49 Juni 2019

De derdejaarsleerlingen van de Topklas op de locatie Heerenmäten hebben maandag 27 mei het Topklasprogramma afgesloten met een meesterproef, die zij ’s avonds in de Reijermanzaal presenteerden. Het publiek bestond uit klasgenoten, docenten, ouders en andere belangstellenden. Topklasbegeleider Koos Wilke spreekt van “een mooie opkomst”.

Lees meer >

Oog voor voedsel, hart voor mensen

Editie: NR 49 Juni 2019

De eersteklassers van de locaties Heerenmäten, Landeweer en Zonegge hebben zich in de weken voor de meivakantie fanatiek ingezet voor de voedselbank in Zevenaar. Het hoogtepunt was natuurlijk de actiedag op donderdag 18 april. Het thema dit jaar was ‘Oog voor voedsel, hart voor mensen’.

 

Lees meer >

Spannend: jezelf op het witte doek zien

Editie: NR 49 Juni 2019

In de projectweek, dit schooljaar van 13 t/m 17 mei, zijn er voor de niet-examenleerjaren diverse activiteiten. De leerlingen van vwo-4 van de locatie Heerenmäten hielden zich bezig met kunst en cultuur. Om precies te zijn: ze maakten een korte film.

Lees meer >

Carrièredag: leerzaam en af en toe best vermoeiend

Editie: NR 49 Juni 2019

Donderdag 23 mei werd een oude traditie in ere hersteld: de carrièredag. Eerste- én tweedeklassers van de locaties Didam, Heerenmäten en Zonegge liepen een dagje mee op het werk van een familielid of kennis. Want wat doen je ouders nu precies op hun werk? En is dat beroep wat jij ziet zitten wel echt zo leuk? Docent en mentor Nicole Beekman vroeg enkele leerlingen naar hun ervaringen.

Lees meer >

Meedenken over een leuker en leefbaarder Zevenaar

Editie: NR 49 Juni 2019

Op het Liemers College gaan leerlingen regelmatig de school uit om in de wereld om hen heen te leren. Dat maakt het onderwijs realistischer en het is bovendien leuk. De leerlingen van vwo-5 met aardrijkskunde in hun pakket gaan deze maand meedenken over hoe het centrum van Zevenaar leefbaarder kan worden. De gemeente hoopt op goede tips.

Lees meer >

‘LiemersCollege2BFit-Run hartstikke goed gegaan’

Editie: NR 48 Mei 2019

Circa vijfhonderd eersteklassers van alle locaties hebben donderdag 18 april de LiemersCollege2BFit-Run gelopen. Volgens Tomas Vissink, leraar lichamelijke opvoeding, is het hartstikke goed gegaan. Het was prima loopweer en maar liefst de helft van de leerlingen koos voor de langere afstand.

Lees meer >

Hielke en Jonna maken kans op culinaire finale

Editie: NR 48 Mei 2019

De eersteklassers Hielke en Jonna uit Didam maken kans op deelname aan de culinaire finale van het iRun2BFit-project. De finale is woensdag 19 juni in sterrenrestaurant Librije’s Atelier in Zwolle.

Lees meer >

In één dag weer honderden jeugd-EHBO’ers erbij

Editie: NR 48 Mei 2019

De EHBO-dag voor tweedeklassers van de locaties Heerenmäten en Zonegge was weer zeer geslaagd. Maar liefst 252 deelnemers hebben het EHBO-jeugdcertificaat ontvangen. “Ze weten nu wat ze in een noodsituatie moeten doen”, zegt Peter Tillmann.

Lees meer >

Theatervoorstelling over heftig onderwerp

Editie: NR 48 Mei 2019

Ieder schooljaar bezoekt toneelgroep Oostpool de locatie Heerenmäten met een tot theater omgebouwde vrachtwagentrailer. Dit jaar gaan de vierdeklassers op maandag 6 mei of dinsdag 7 mei kijken naar ‘Game Over’, een voorstelling met een heftig onderwerp: zelfdoding.

Lees meer >

Helden: ‘Een erg dynamisch stuk’

Editie: NR 48 Mei 2019

Regisseur Karen Oosterink wilde met het stuk ‘Helden’ laten zien dat iedereen een held kan zijn door zelf te blijven nadenken. Ze kan terugkijken op drie succesvolle voorstellingen van het schooltoneel op de locatie Heerenmäten.

Lees meer >

Gratis e-books lezen in zomervakantie

Editie: NR 48 Mei 2019

Gratis e-books lezen op je tablet of smartphone? Dat kan komende zomervakantie met de VakantieBieb-app van de Bibliotheek. Voor scholieren is de vakantiebieb geopend van 1 juni t/m 31 augustus. Vanaf 1 juli zijn de boeken ook voor volwassenen beschikbaar. 

Lees meer >

Girlsday: meisjes, techniek en gezelligheid

Editie: NR 48 Mei 2019

Donderdag 4 april was het weer zo ver: voor de vierde keer gaan eersteklassers van het Liemers College naar netbeheerder Alliander voor een dag vol techniek. Alle eersteklassers? Nou, eigenlijk alleen de meisjes… Het is niet voor niets Girlsday.

Lees meer >

Dansspektakel tweedeklassers op Raadhuisplein

Editie: NR 48 Mei 2019

Dansen is de laatste jaren enorm populair bij jongeren. De locatie Heerenmäten speelt in op deze trend met een dansproject voor tweedeklassers. Het einddoel is een presentatie op het Raadhuisplein in Zevenaar. Zet maar in de agenda: donderdag 16 mei, 12.30 uur. Be there! 

 

Lees meer >

Didamse tweedeklassers in touw voor LCdoet

Editie: NR 47 April 2019

Iedereen kent NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De locatie Didam van het Liemers College heeft LCdoet. Maandag 18 maart en dinsdag 19 maart gingen de tweedeklassers weer op pad om her en der in Didam vrijwilligerswerk te doen.

Lees meer >

Voor de meesterproef ‘etaleren’ naar Velp

Editie: NR 47 April 2019

Op het Liemers College kunnen leerlingen van vmbo-bb/kb in de bovenbouw presentatie & styling kiezen. Ze sluiten deze keuzemodule in het vierde leerjaar af met een meesterproef. De leerlingen van docent Marie Christine Kuppens gingen hiervoor naar Aeres MBO in Velp. 

Lees meer >

Eersteklassers weer in actie voor voedselbank

Editie: NR 47 April 2019

De eersteklassers van de locaties Heerenmäten, Landeweer en Zonegge zetten zich de komende weken in voor de voedselbank in Zevenaar. Ze krijgen voorlichting over armoede, gaan huis aan huis flyers uitdelen en halen donderdag 18 april hopelijk weer veel producten op. De actie voor de voedselbank wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar gehouden.

Lees meer >

Terug van weggeweest: de carrièredag!

Editie: NR 47 April 2019

Terug van weggeweest: de carrièredag! Mavo-, havo- en vwo-eersteklassers én mavo-tweedeklassers van de klocaties Didam, Zonegge en Heerenmäten gaan donderdag 23 mei een dag meelopen op het werk van een familielid of een andere bekende. Kijken of hun beroep echt zo leuk is of misschien ontdekken dat het toch een beetje tegenvalt.

Lees meer >

‘EHBO-project uniek in Nederland’

Editie: NR 47 April 2019

De mavo-, havo- en vwo-tweedeklassers van de locaties Heerenmäten en Zonegge hebben deze maand een EHBO-project. Ze doen eerst online een theoriecursus, gevolgd door een praktijkdag op donderdag 18 april. Wie voor beide slaagt, krijgt een EHBO-jeugdcertificaat.

Lees meer >

Alle eersteklassers gaan hardlopen en koken

Editie: NR 47 April 2019

Genoeg bewegen en gezond eten, het is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar wel heel belangrijk. Daarom heeft het Liemers College zich dit jaar voor de vijfde keer aangesloten bij iRun2BFit, een project dat scholieren inzicht geeft in hun ‘leef- en lijfstijl’. Alle eersteklassers van alle locaties doen mee. Woensdag 17 april is de afsluitende LiemersCollege2BFit-Run.

Lees meer >

Schooltoneel: wanneer ben je een held?

Editie: NR 47 April 2019

Het schooltoneel speelt in april drie dagen de voorstelling Helden, over heldendom en moed. Bezoekers maken een ‘reis’ langs vijf totaal verschillende scènes. Van grappig tot en met beklemmend. Zorg dat u/je erbij bent!

Lees meer >

LCAward: reis in de tijd naar Ethiopië

Editie: NR 46 Maart 2019

Leerlingen van het Liemers College gaan regelmatig de grens over, bijvoorbeeld in het kader van de LCAward. Daarmee kunnen havo- en vwo-leerlingen zich extra onderscheiden.

Lees meer >

Update theaterklas: dit schooljaar twee groepen

Editie: NR 47 April 2019

De locatie Heerenmäten heeft dit schooljaar twee theaterklassen: voor eerste- en tweedeklassers en voor de hogere leerjaren. Hierdoor verandert zowel het aanbod als het programma. Theaterdocent Leander Zimmerman geeft een update voor wie benieuwd is wat op dinsdagmiddag in de Reijermanzaal gebeurt en wat de theaterklas nog meer doet.

Lees meer >

MIK-klas: extra uitdaging voor achtstegroepers

Editie: NR 47 April 2019

Wie op maandagmiddag weleens op de locatie Heerenmäten komt, zal het opvallen dat sommige leerlingen wel heel jong zijn. Dat kan kloppen, want ze zíjn heel jong. Het zijn namelijk de kinderen van de MIK-klas. Ze zitten nog op de basisschool, maar komen één keer per week naar het Liemers College. Begeleider Mark de Rouw, tevens docent geschiedenis en coördinator van de Topklas, vertelt over de MIK-klas.

Lees meer >

Straling in de Reijermanzaal

Editie: NR 46 Maart 2019

De locatie Heerenmäten had woensdag 20 februari hoog bezoek: prof. dr. Otto Boerman verzorgde een gastcollege over straling in de Reijermanzaal. Hij had ook een belangrijke boodschap, namelijk dat wat je nu op school leert later terugkomt.

Lees meer >

Het goede leven volgens Hope XXL

Editie: NR 46 Maart 2019

Hope XXL heeft als doel dat iedereen zijn of haar leven als ‘goed’ beoordeelt. Dit idee is ontstaan in de Liemers. Hope XXL zelf is in 2008 gestart door tien jongeren uit de Liemers met hulp van de lokale Rabobank. De stichting streeft ernaar om het geluksniveau van iedereen naar een acht of hoger te krijgen.

Lees meer >

Veel talent ‘on stage’ in Didam

Editie: NR 46 Maart 2019

Dat de locatie Didam veel muzikaal talent herbergt, is de afgelopen weken wel duidelijk geworden. Eerst op 26 februari tijdens On Stage en een dag later nog een keer tijdens The Finals. Twee prachtige avonden waarvan volop werd genoten.

Lees meer >

Project Gambia: ‘Ik zou me zo weer aanmelden’

Editie: NR 46 Maart 2019

Vijf leerlingen en twee leraren van de locatie Landeweer waren in februari in Gambia om een medische post te schilderen en een begin te maken met de realisering van een toiletgebouw voor wachtende patiënten. Eén van de leerlingen, Rosaly Peters, maakte een verslag voor de LC Courant.

Lees meer >

Bieb Zevenaar even dicht vanwege verhuizing

Editie: NR 46 Maart 2019

Op het Liemers College hebben we Biebsearch. Dat is een ‘bibliotheek op school’, in samenwerking met de Bibliotheek Liemers. Leerlingen zijn automatisch lid van de bibliotheek en kunnen ook boeken en andere materialen lenen bij een vestiging in hun buurt. De bibliotheek in Zevenaar verhuist naar Hal 12 en is daarom tijdelijk gesloten.

Lees meer >

Ariane Grande én Vivaldi op één podium

Editie: NR 46 Maart 2019

Vooraf voorspelde muziekdocent Anne Ziel dat het een spektakel zou worden: The Finals voor het eerst in Het Musiater. En een spektakel werd het, zag Lisa Vogel.

Lees meer >

Aparte Cambridge Engels-klas in mavo-4

Editie: NR 46 Maart 2019

Leerlingen van mavo-4 op de locatie Zonegge kunnen met ingang van komend schooljaar kiezen tussen Cambridge Engels of het ‘gewone’ Engels. Er komen aparte klassen. Nu doen leerlingen Cambridge Engels nog erbij, naast de reguliere lessen Engels.

Lees meer >

Test je Engels in The Big Challenge

Editie: NR 46 Maart 2019

Circa honderd leerlingen van de locaties Didam, Heerenmäten en Zonegge doen donderdag 28 maart mee aan The Big Challenge. Dit is een interactieve onlinetaalwedstrijd, gericht op het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid. Het deelnemersveld bestaat ieder jaar uit zo’n 640.000 leerlingen uit heel Europa.

 

Lees meer >

Gastles als waarschuwing tegen ‘phishing’

Editie: NR 46 Maart 2019

Jongeren brengen veel tijd door op internet. Daarom is het belangrijk dat ze alert zijn op risico’s, zoals bijvoorbeeld ‘phishing’. De mavo-tweedeklassers van de locatie Zonegge krijgen in maart workshops aangeboden over deze vorm van onlineoplichting.

Lees meer >

Helpen in Gambia én ervan leren

Editie: NR 45 Februari 2019

Vijf leerlingen en twee leraren van de locatie Landeweer gaan van maandag 18 februari t/m dinsdag 26 februari naar Gambia om een medische post te schilderen en een begin te maken met de realisering van een toiletgebouw voor wachtende patiënten. De reis naar Gambia is onderdeel van het Talentbureau van de locatie Landeweer. Derdeklassers kunnen zo laten zien wat ze in hun mars hebben.

Lees meer >

Spectaculaire eerste zeepkistenrace

Editie: NR 45 Februari 2019

De eerste ‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace op vrijdag 25 januari is een succes geworden. Zo’n honderd vmbo-derdeklassers van de locatie Landeweer zorgden voor een waar spektakel (aldus de Gelderlander).

Lees meer >

Volop keuze voor muziekliefhebbers

Editie: NR 47 April 2019

Leerlingen van de locatie Heerenmäten die van muziek houden, hebben dit schooljaar volop keuze. Op initiatief van muziekdocent Anne Ziel gingen maar liefst drie muziekgroepen van start: het schoolkoor, de schoolband en het schoolensemble. Daan Aafjes en Finn van Wessel spraken met Anne Ziel.

Lees meer >

Rondneuzen op de open dag

Editie: NR 45 Februari 2019

Het Liemers College hield vrijdag 25 januari open dag. Uiteraard deden alle vier de locaties mee. Er was veel belangstelling en we zijn blij met de vele positieve reacties. Stan Hoppe, lid van de schrijversgroep, ging kijken op de open dag van zijn eigen locatie.

Lees meer >

Een dag van leerling naar student

Editie: NR 45 Februari 2019

Ieder jaar gaan alle havo-vierdeklassers op bezoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor een VLS-dag. VLS staat voor ‘van leerling naar student’. Het Liemers College doet mee aan deze dagen om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun studiekeuze. Dit schooljaar is de VLS-dag op dinsdag 12 februari.

Lees meer >

Nieuw: groepsdocenten op locatie Landeweer

Editie: NR 45 Februari 2019

De locatie Landeweer heeft dit schooljaar voor het eerst groepsdocenten in leerjaar 1 van vmbo-bb. Deze klassen hebben nu maar liefst twaalf uur per week les van dezelfde leraar die tevens hun mentor is. Dat zorgt voor rust en structuur, weet Britt van der Meiden.

Lees meer >

The Finals: muziekspektakel in Het Musiater

Editie: NR 45 Februari 2019

Donderdag 21 februari is een spannende dag voor bovenbouwleerlingen van de locatie Heerenmäten met muziek in hun pakket. Dan staan The Finals, voor het eerst in Het Musiater, op het programma. Voor de eindexamenkandidaten is het hun laatste praktische muziekexamen, de overige leerlingen krijgen een cijfer voor op hun voortgangsrapport.

Lees meer >

Delegatie Erasmus+ naar Portugal

Editie: NR 45 Februari 2019

Zes leerlingen en twee leraren zijn de afgelopen week in Portugal in het kader van het EU-uitwisselingsproject Erasmus+, dat draait in havo-4, vwo-4 en vwo-5. Ook scholen uit landen als Italië, Polen, Portugal en Litouwen doen mee aan Erasmus+.

Lees meer >

Drankspelletjes in het Rijksmuseum

Editie: NR 45 Februari 2019

De derdeklassers van de locatie Zonegge gingen maandag 28 januari met het vak ckv (kunstzinnige en culturele vorming) naar het Rijksmuseum in Amsterdam om onder andere te ontdekken dat er ook in de Gouden Eeuw al drankspelletjes werden gespeeld.

Lees meer >

‘Mooie manier om sector te promoten!’

Editie: NR 45 Februari 2019

Goed nadenken over wat je later wilt worden, is belangrijk in vmbo-2. Aan het einde van het schooljaar kiezen de leerlingen immers keuzevakken voor in de bovenbouw. De beroepenmarkt op donderdag 17 januari hielp hen een handje.

Lees meer >

‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace’

Editie: NR 44 Januari 2019

De locatie Landeweer is vrijdag 25 januari het toneel van een zeepkistenrace. De derdeklassers hebben zich vanaf het begin van het schooljaar op deze ‘LC Snel naar de Bel Zeepkistenrace’ voorbereid.

Lees meer >

Lunch en bingo voor bewoners Hamerstaete

Editie: NR 44 Januari 2019

Een groepje mavoleerlingen van het Liemers College heeft donderdag 20 december de bewoners van Hamerstaete in Westervoort verrast met een leuke bingo en een uitgebreide lunch. Hamerstaete is een vestiging van zorgorganisatie Liemerije.

Lees meer >

Liemers College doet mee aan Paarse Vrijdag

Editie: NR 44 Januari 2019

Vrijdag 14 december was een bijzondere dag voor het Liemerse College: leerlingen en medewerkers deden mee aan Paarse Vrijdag en lieten zo zien dat het oké is om jezelf te zijn, hoe je je ook voelt en op wie je ook verliefd wordt. Er waren paarse armbandjes beschikbaar, maar veel mensen hadden paarse kleding aan. 

Lees meer >

In Keulen op zoek naar Rome

Editie: NR 44 Januari 2019

De derdeklassers van het gymnasium van het Liemers College (locaties Didam en Heerenmäten) gingen vrijdag 7 december samen met hun ‘collega’s' van het Candea College (Duiven) op excursie naar Keulen. Daar stond hen een druk programma te wachten, met op de achtergrond continu kerstmuziek. Jasmijn Willemsen maakte onderstaand verslag.

Lees meer >

Beroepenmarkt: ontdekken wat je later wilt worden

Editie: NR 44 Januari 2019

De leerlingen van vmbo-2 hebben donderdag 17 januari een beroepenmarkt op de locatie Landeweer. Deze markt wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar komen bijna negentig beroepsbeoefenaren over hun werk vertellen.

Lees meer >

Kennismaken op de open dag

Editie: NR 44 Januari 2019

De jaarlijkse open dag van het Liemers College is op vrijdag 25 januari. Achtstegroepers, hun ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom om kennis te maken met onze school.

Lees meer >

Doe mee aan het tevredenheidsonderzoek!

Editie: NR 43 December 2018

Het Liemers College doet ieder jaar mee aan een algemeen tevredenheidsonderzoek onder ouders. Dit jaar bestaat het onderzoek uit vijftien vragen die aan de ouders van vrijwel alle middelbare scholieren in Nederland worden gesteld.

Lees meer >

Uitwisseling met Mátészalka was superleuk

Editie: NR 43 December 2018

Tien leerlingen en drie leraren van de locaties Zonegge, Landeweer en Didam zijn van 9 t/m 12 oktober in het kader van een uitwisseling met de Zevenaarse partnergemeente Mátészalka naar Hongarije geweest. Aan de uitwisseling werd deelgenomen door scholieren van het Mátészalkai Szakképzési Centrum. Na afloop kregen de leerlingen van onze school de opdracht om een verslag te schrijven.

Lees meer >

Kijkje in de keuken bij Omroep Gelderland

Editie: NR 43 December 2018

Een vast onderdeel van het jaarprogramma van de schrijversgroep is een rondleiding in de studio’s van Omroep Gelderland in Arnhem. Dit jaar was het bezoek op vrijdag 30 november. De groep reisde per trein en bus. Daan Aafjes doet verslag.

Lees meer >

Andere sporten proberen op Papendal

Editie: NR 43 December 2018

De leerlingen van havo-5 en vwo-6 hebben sportoriëntatie op hun rooster staan. Het doel is dat ze proeven aan andere sporten dan voetbal en hockey. Donderdag 22 november werden de gemiste uren sportoriëntatie uit periode 1 ingehaald op sportcentrum Papendal. Stan Poppe van de schrijversgroep maakte een verslag.

Lees meer >

Leren met zestig ‘beats per minute’

Editie: NR 43 December 2018

De mentoren van de vierde klassen op de locatie Heerenmäten hebben de afgelopen periode een training gevolgd bij Remind. Dit is een groep studenten die leerlingen, leraren en ouders helpen om slimmer en gemotiveerder te leren. Techno tijdens het leren? Geen probleem, als je maar het juiste aantal ‘beats per minute’ hebt!

Lees meer >

‘Nee hoor, voor wiskunde kun je niet leren’

Editie: NR 43 December 2018

Bijna iedere ouder kent het wel: je vraagt je kind of hij/zij nog schoolwerk heeft en je krijgt als antwoord ‘Alleen wiskunde, maar daarvoor kun je niet leren’. In werkelijkheid kunnen leerlingen voor ieder vak leren. De manier waarop kan per vak verschillen. Om ouders hierbij te helpen, hield de locatie Zonegge vorige maand een speciale ouderavond voor ouders van leerjaar 1 en 2 van de mavo.

Lees meer >

Lerarenpoll: wie is de leukste leraar?

Editie: NR 43 December 2018

De schrijversgroep van de LC Courant houdt regelmatig een lerarenpoll. Deze keer worden de leraren van havo-4 en vwo-4 op de locatie Heerenmäten door hun leerlingen getoetst. Maar ze hoeven niet bang te zijn, want Finn van Wessel en Daan Aafjes gingen alleen op zoek naar de beste, de leukste, de knapste enzovoort.

Lees meer >

Extra ondersteuning in de structuurklas

Editie: NR 43 December 2018

Voor sommige kinderen is de stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs best groot. Dat geldt bijvoorbeeld voor de leerlingen van de ‘structuurklas’ op de locatie Landeweer. Zoals het woord al zegt, biedt deze klas extra structuur. Het is een veilige en kleinschalige omgeving, waar leerlingen intensief worden begeleid. Met als doel door te stromen naar een ‘gewone’ klas, vertelt Jo-Ann Böhmer.

 

Lees meer >

Hulp voor leerlingen die spijbelen of thuiszitten

Editie: NR 43 December 2018

Helaas komt het voor dat leerlingen regelmatig spijbelen of zelfs helemaal niet meer naar school gaan. Dan hebben we het over schoolverzuim en schooluitval.

Lees meer >

Informatieavond over Topklasprogramma

Editie: NR 43 December 2018

Het Liemers College heeft in de onderbouw van het vwo een Topklas voor leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging. Ze kunnen bij vrijwel alle vakken een verrijkt programma volgen. Geïnteresseerd? Kom dan naar de informatieavond voor ouders en leerlingen van het basisonderwijs op donderdag 6 december.

Lees meer >

Officiële opening LC Jong bij locatie Landeweer

Editie: NR 42 November 2018

In aanwezigheid van de Zevenaarse wethouder Nanne van Dellen is dinsdag 23 oktober het eigen gebouw van het jongerenwerk naast de locatie Landeweer van het Liemers College officieel geopend.

Lees meer >

Info-avonden voor ouders groep 8

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College houdt deze maand voorlichtingsavonden voor ouders/verzorgers van kinderen in groep 8. U bent van harte welkom op maandag 26 november en op woensdag 28 november.

Lees meer >

‘Jan de Vries tilt geschiedenis naar hoger niveau’

Editie: NR 42 November 2018

Geschiedenisleraar Jan de Vries is níet uitgeroepen tot beste geschiedenisleraar van Nederland, maar… hij kreeg wel een speciale jubileumprijs! Daarmee is hij eigenlijk nog veel blijer.

Lees meer >

Liemers College druk met Erasmus+ projecten

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College doet mee aan Erasmus+, een initiatief van de Europese unie dat leerlingen en leraren de kans biedt om kennis en ervaring op te doen in andere EU-landen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan een uitwisseling over een bepaald thema. Ze denken met minstens twee scholen uit Europa na over het onderwerp en bezoeken elkaars scholen. 

 

Lees meer >

Pilot met lesgeven zonder cijfers gestopt

Editie: NR 42 November 2018

Leraar Nederlands Anke Swanenberg heeft de afgelopen jaren meegedaan aan Expeditie Nederlands. Dit is een andere manier van lesgeven, met als opvallend onderdeel dat leerlingen geen cijfers krijgen.

Lees meer >

Thema-avond: hoe help je je kind bij studiestress?

Editie: NR 42 November 2018

Heel herkenbaar voor iedere ouder: een kind dat kampt met prestatiedruk en stress. Omdat het leren niet lukt of omdat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Het Liemers College heeft onderwijspsycholoog André Baars uitgenodigd voor een thema-avond voor ouders van bovenbouwleerlingen over studie(keuze)stress. Hij vertelt hoe u uw kind het beste kunt helpen. Neem uw zoon of dochter gerust mee.

Lees meer >

Lessen in Italië: wat een chaos!

Editie: NR 42 November 2018

Het Liemers College heeft al meer dan tien jaar een uitwisseling met de Marco Polo-school in Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië. In april bezochten Italiaanse leerlingen Zevenaar. Het tegenbezoek aan Palermo stond van 28 september t/m 8 oktober op het programma.

Lees meer >

Topspreker over jongeren en alcohol in Didam

Editie: NR 42 November 2018

“Twee keer flink dronken en je IQ daalt tien tot vijftien punten. Dat scheelt zo een schoolniveau.” Aldus Nico van der Lely onlangs in het NRC. Hij is kinderarts, oprichter van de alcoholpoli voor jongeren en initiatiefnemer voor de verhoging van de alcoholgrens van 16 naar 18 jaar. Donderdag 22 november is hij in Didam om voorlichting te geven aan leerlingen en ouders.

Lees meer >

Dichtwedstrijd CultuurClub in Ieper

Editie: NR 42 November 2018

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Een beter moment om de slagvelden van die ‘Grote Oorlog’ te bezoeken, is er dus niet. Woensdag 10 oktober gingen daarom de leerlingen van Hv3b en CultuurClub ‘Cyrano’ naar Passchendaele en Ieper in België.

Lees meer >

Trots op Anne en Bart uit vwo-6

Editie: NR 41 Oktober 2018

Twee leerlingen uit vwo-6 van het Liemers College hebben zaterdag 29 september hun visitekaartje afgegeven tijdens het Max Havelaar Toesprakentoernooi van de Universiteit Leiden. Anne en Bart wonnen niet, maar zaten wel bij de beste zeven van vijftig speeches. We zijn trots op hen.

Lees meer >

De make-over van de locatie Heerenmäten

Editie: NR 41 Oktober 2018

De zomervakantie is benut om locaties Heerenmäten en Zonegge te verbouwen. Heerenmäten moest worden voorbereid op de komst van de eerste- en tweedeklassers van havo en vwo. Ook waren onderwijskundige aanpassingen nodig. Op Zonegge heeft Agora Liemers een eigen plek gekregen en zijn er werkruimtes gemaakt voor de centrale directie en het leermiddelenfonds. Lisa Vogel van de schrijversgroep over de make-over van Heerenmäten, waar ze zelf les heeft.

Lees meer >

Verlof aanvragen, hoe doe je dat?

Editie: NR 41 Oktober 2018

Leerlingen vallen onder de leerplicht. Dat betekent dat ze verplicht zijn de lessen te volgen. Ouders kunnen echter verlof aanvragen. Hiervoor gelden regels.

Lees meer >

Agora Liemers van start: hoe bevalt het?

Editie: NR 41 Oktober 2018

Voor Agora Liemers is dit het eerste schooljaar. In augustus ging een groep van 37 leerlingen van start op de locatie Zonegge. Coach Esther Pennekamp vertelt over de eerste ervaringen.

Lees meer >

Introductiedagen op Heerenmäten

Editie: NR 41 Oktober 2018

Op het Liemers College begint het schooljaar met introductiedagen. Ieder leerjaar heeft een eigen programma, waarin de kennismaking met klas en mentor centraal staat. Als eerste opdracht hebben de leden van de schrijversgroep verslagen gemaakt van diverse introductieactiviteiten op hun eigen locatie Heerenmäten.

Lees meer >

Motivatieshow van Enge Buren

Editie: NR 41 Oktober 2018

De bovenbouw van Heerenmäten had dit schooljaar voor het eerst maar één introductiedag, namelijk dinsdag 21 augustus. Voor havo-5 en vwo-6 was het tevens het begin van hun laatste jaar op het Liemers College.

Lees meer >

Op de fiets naar de westernboerderij

Editie: NR 41 Oktober 2018

Ook vwo-5 had op dinsdag 21 augustus een introductiedag met de mentorklassen, bedoeld om met elkaar kennis te maken via leuke activiteiten. De leerlingen bezochten westernboerderij De Baerle in Didam.

Lees meer >

Kennismakingspellen en teambuilding

Editie: NR 41 Oktober 2018

Na een geslaagde zomervakantie begon de school weer op dinsdag 21 augustus. Als introductie hadden de leraren en coördinatoren verschillende kennismakingsactiviteiten georganiseerd voor havo-4 en vwo-4.

Lees meer >

Bootcamp, Jumping Jacks en voetballen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Voor havo-3 en vwo-3 begon het schooljaar sportief. Woensdag 22 augustus kwamen ze bij elkaar op het sportveld achter de school om elkaar beter te leren kennen. Net als voor de eerste en tweede klassen is Heerenmäten nieuw voor de derdeklassers.

Lees meer >

Een speurtocht, knakworsten en waterspellen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Na een lange maar toch ook korte zomervakantie meldden de brugklassers van havo en vwo zich op 21 augustus voor de eerste dag op hun nieuwe school. Nieuw is ook dat deze leerlingen meteen van start gaan op de locatie Heerenmäten en niet de onderbouwjaren op Zonegge les hebben.

Lees meer >

Excursie naar Westerbork: ‘Dat verhaal kwam binnen’

Editie: NR 41 Oktober 2018

De vierdeklassers van de locatie Landeweer (vmbo-bb/kb) zijn het schooljaar begonnen met een bezoek aan kamp Westerbork in Drenthe. Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een Duits doorgangskamp, van waaruit ruim 100.000 Joden en 245 Roma per goederentrein naar vernietigingskampen werden gedeporteerd. De meesten keerden niet terug. Pam Hessels vertelt waarom voor deze excursie werd gekozen.

Lees meer >

Nieuwe schrijversgroep heeft er zin in

Editie: NR 41 Oktober 2018

De redactie van de LC Courant bestaat uit medewerkers van de vier locaties én uit een schrijversgroep van leerlingen. Zij gaan dit schooljaar in het kader van hun profielwerkstuk (PWS) artikelen schrijven, activiteiten bezoeken en interviews afnemen. In dit artikel stelt de schrijversgroep zich voor.

Lees meer >

Oude foto’s van Didam nieuw leven inblazen

Editie: NR 41 Oktober 2018

Zes derdeklassers van mavo en havo in Didam hebben in juni meegedaan aan het project ‘Fotowalk’. Ze gingen met oudere plaatsgenoten op pad om nieuwe foto’s te maken van monumentale panden in Didam. De senioren hadden oude foto’s van die gebouwen meegebracht.

Lees meer >

Kiss & Ride Landeweer dichterbij én veiliger

Editie: NR 41 Oktober 2018

De gemeente Zevenaar heeft een Kiss & Ride aangelegd bij de locatie Landeweer. Ouders kunnen hun kind daar afzetten en/of ophalen. Dichtbij én veilig. 

Lees meer >

Jan de Vries bij beste zes geschiedenisleraren

Editie: NR 40 Juli 2018

Jan de Vries staat op de shortlist van zes namen voor de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van Nederland. Hij geeft sinds 2010 les op het Liemers College.

 

Lees meer >

Het Liemers College in de (sociale) media

Editie: NR 40 Juli 2018

Het Liemers College is een actieve school. We organiseren veel en er gebeurt veel. Van belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen tot sportactiviteiten of goededoelenacties. Daarmee halen we regelmatig de media, zowel de plaatselijke pers als onderwijstijdschriften.

Lees meer >

Zonnepanelen op daken Didam en Heerenmäten

Editie: NR 40 Juli 2018

De locaties Didam en Heerenmäten zijn het afgelopen jaar voorzien van zonnepanelen. Dit jaar komt ook de locatie Landeweer nog aan de beurt. Leerlingen kunnen op schermen in de scholen zien hoeveel energie wordt opgewekt.

Lees meer >

Naar school over een duurzaam fietspad

Editie: NR 40 Juli 2018

Leerlingen die vanuit of via Babberich naar het Liemers College fietsen, kunnen sinds kort gebruikmaken van een ‘circulair’ oftewel duurzaam fietspad. Het fietspad is gemaakt van onder andere ‘grasfalt’ en ‘grasbeton’.

Lees meer >

Nieuwe schoolkrant voor en door leerlingen

Editie: NR 40 Juli 2018

De locatie Zonegge heeft sinds vorige maand een eigen schoolkrant, Het Bloemetjesgordijn, die een groepje leerlingen helemaal zelf heeft gemaakt.

Lees meer >

Liemers Live!: een zomerse muziekavond

Editie: NR 40 Juli 2018

De leerlingen van havo-4, vwo-4 en vwo-5 met muziek in hun examenpakket konden vrijdag 8 juni tijdens ‘Liemers Live!’ laten horen wat zij in hun mars hebben. Leerlingen van LCA-Gambia maakten van de gelegenheid gebruik om geld in te zamelen.

Lees meer >

Begin schooljaar en vakantierooster 2018-2019

Editie: NR 40 Juli 2018

Het schooljaar 2018-2019 gaat in week 34 van start met het ophalen van de boeken op maandag 20 augustus. Het introductieprogramma en de lessen beginnen op dinsdag 21 augustus.

Lees meer >

Complimenten voor Laura en Noortje

Editie: NR 40 Juli 2018

Eerste zijn ze niet geworden, maar complimenten waren er wel voor Laura Booltink en Noortje Strijbosch. Beide eersteklassers van de locatie Didam vertegenwoordigden het Liemers College tijdens de culinaire finale van het landelijke project iRun2Bfit.

Lees meer >

Convenant voor prettig schoolklimaat

Editie: NR 40 Juli 2018

Het Liemers College, de politie en de gemeente Zevenaar hebben donderdag 14 juni hun handtekeningen gezet onder het convenant ‘Schoolveiligheid’. De drie partijen trekken samen op om de veiligheid op en rond de scholen in Zevenaar te waarborgen.

Lees meer >