helpers weg > Uitwisselingen voortaan verplicht?

helpers weg > Uitwisselingen voortaan verplicht?

Helpers weg! is de discussierubriek van de LC Courant. Internationalisering is belangrijk op het Liemers College. Kijk maar naar de uitwisselingen met Palermo en Hongarije, die deze maand in de LC Courant staan. Maar zou deelname verplicht moeten zijn? We vroegen het Minke Landmeter en Guus Hoppen (beiden vwo-4), die meededen aan de Palermo-uitwisseling.


Minke Landmeter zegt ja
“Ik vind dat iedere leerling op de middelbare school verplicht op uitwisseling moet. Het is namelijk goed voor je talenkennis; je past een taal in de praktijk toe. Daarbij leer je veel over een andere cultuur. Je ziet en ervaart echt hoe iemand uit een ander land leeft. Zo weet je alles over de (eet)gewoontes en levenswijze van de plaatselijke bevolking. Op die manier leer je veel dingen die je niet in een klaslokaal kunt leren.”


Guus Hoppen zegt nee
“Ik vind dat je zo’n uitwisseling niet moet verplichten, want dat is niet leuk voor de partner aan wie je gekoppeld wordt. Die persoon zal het merken als je er eigenlijk geen zin in hebt. Je zit tenslotte toch een week bij iemand in huis en je moet je uitwisselingspartner zich echt welkom laten voelen in Nederland. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Ook al is een uitwisseling inderdaad heel nuttig, het is alleen zinvol als een leerling zelf die keuze maakt. Pas dan beleef je de andere cultuur echt.”Terug naar overzicht