helpers weg > Mag een docent zijn/haar mening geven?

helpers weg > Mag een docent zijn/haar mening geven?

Helpers weg! is de discussierubriek van de LC Courant. Het onderwerp van deze maand is de oproep van het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie aan leerlingen en andere betrokkenen in het onderwijs om voorbeelden van ‘linkse indoctrinatie’ te melden bij de partij.


Hoewel het niet om namen van leraren gaat, heeft het meldpunt van FvD voor veel boze reacties gezorgd. Maar wat vinden leerlingen van het Liemers College: mag een docent laten blijken hoe hij/zij zelf over politieke onderwerpen denkt? We vroegen het aan Indy (links op de foto) en Floor. Beiden zitten in vwo-3.


Indy zegt nee
“Het is beter als een docent neutraal blijft en zijn/haar politieke voorkeur niet laat merken. Iedereen moet namelijk voor zichzelf uitzoeken wat hij of zij vindt, zonder beïnvloeding. Er wordt vaak toch negatiever gepraat over rechts en wij leerlingen zijn een erg kwetsbare doelgroep. Vaak denken we dat het feiten zijn die we horen en geloven we het meteen.”


Floor zegt ja
“Maar docenten hebben uiteraard ook vrijheid van meningsuiting. Zij kunnen nuttige informatie geven, op basis waarvan wij onze eigen meningen kunnen vormen. Uiteindelijk is het toch je eigen keuze wat je gelooft of niet.”Terug naar overzicht