helpers weg > Genderneutrale toiletten… ook op school?

helpers weg > Genderneutrale toiletten… ook op school?

Helpers weg! is de discussierubriek van de LC Courant. Deze keer is de stelling: ‘Alle toiletten op scholen moeten genderneutraal worden’.


DOOR NINA DIJKS EN SAM SCHOEMAKER (HAVO-5)


Genderneutrale toiletten is een onderwerp dat vanuit de Verenigde Staten naar Nederland is overgewaaid en dat inmiddels ook het onderwijs heeft bereikt. Waar gaat het over: volgens onderzoek voelen transgenders zich niet op hun gemak met de bordjes M/V bij wc's. Daarom hebben sommige Nederlandse scholen genderneutrale toiletten laten plaatsen. Wij vroegen twee leerlingen uit havo-5 of het Liemers College dat ook zou moeten doen. Diego van Schaik (links op de foto) vindt het een goed idee, Doeke Brolsma niet.


Diego van Schaik zegt ja
“Ik ben voor deze stelling, omdat ik vind dat mannen, vrouwen en transgenders gelijk behandeld moeten worden. Iedereen naar dezelfde toilet hoeft naar mijn mening geen problemen op te leveren. Voor transgenders is het nu best moeilijk om te kiezen naar welke toilet ze gaan, maar zij zijn ook gewoon mensen en zouden zich op hun gemak moeten kunnen voelen. Genderneutrale toiletten op school lijken mij dus goed.”


Doeke Brolsma zegt nee
“Ik ben het niet eens met deze stelling, omdat je dan je privacy verliest als man of vrouw zijnde op een toilet. Ook vind ik dat je als man of vrouw trots moet kunnen zijn op je geslacht. Transgenders hebben zich niet voor niets laten ombouwen, namelijk om ook man of vrouw te worden. Ik snap daarom ook niet waar deze discussie vandaan komt. Als alle toiletten genderneutraal worden, dan wordt het ook veel drukker in zo’n ruimte.”Terug naar overzicht