helpers weg > Geen frisdrank meer op school, wie bepaalt dat?

helpers weg > Geen frisdrank meer op school, wie bepaalt dat?

Helpers weg! is de discussierubriek van de LC Courant. Deze keer is de stelling: 'Het is goed dat de school bepaalt dat geen suikerhoudende dranken meer worden verkocht'.


DOOR NINA DIJKS EN SAM SCHOEMAKER (HAVO-5)


De Nederlandse scholen willen dit jaar stoppen met het verkopen van frisdranken, met uitzondering van lightfrisdranken. De frisdrankproducenten leveren dan geen suikerhoudende drankjes meer aan scholen. Wij hebben twee leerlingen uit vwo-6 gevraagd of zij het eens zijn met de stelling: ‘Het is goed dat de school bepaalt dat er geen suikerhoudende dranken meer worden verkocht’. Naud van de Ven (rechts op de foto) is het eens met de stelling. Dirk Krus daarentegen vindt juist dat de school hier niet verantwoordelijk voor is.


Naud van de Ven zegt ja
“Ik ben het volledig eens met deze stelling. Het gaat er vooral om dat je als school en omgeving een signaal geeft. Alleen maar duidelijk maken dat frisdrank ongezond is, heeft geen nut. Het is algemeen bekend dat frisdrank slecht is voor de gezondheid. Toch maken mensen de keuze om het te drinken. Het weghalen van frisdrank op scholen zorgt ervoor dat leerlingen het drinken van frisdrank niet meer als ‘gewoon’ ervaren. Wie per se een blikje fris willen drinken op school kan dit gewoon van thuis of de supermarkt meenemen.”


Dirk Krus zegt nee
“Ik ben het niet eens met deze stelling. School moet niet voor ons bepalen of we wel of niet suikerhoudende dranken mogen kopen. Ik vind dat we dit zelf mogen bepalen. Het is een kwestie van de vrije wil. Als leerlingen op onze school aan de benodigde suikers willen komen, zullen ze de frisdrank wel van thuis meenemen. Ze kunnen ook cola kopen bij de supermarkt. Als leerlingen toch suikers kopen, waarom zou de school hiervan dan geen profijt mogen hebben?”Terug naar overzicht