columns > We kwamen van ver… (door Maarten Delen)

columns > We kwamen van ver… (door Maarten Delen)

Ik schrijf dit stukje zaterdagmiddag, als de Oranje Leeuwinnen de halve finale van het WK halen door Italië uit te schakelen. Het valt me op dat er wel een paar parallellen zijn tussen de Leeuwinnen en onze school. Eerst het voetbal. De kenners hadden er in eerste instantie weinig vertrouwen in: de meiden niet in topvorm, geen duidelijk speelplan en vragen over het leiderschap. De eerste wedstrijden werden gewonnen op wilskracht en met een beetje geluk; sleuren in plaats van brille en souplesse.


Voor het Liemers College was het niet anders. We kwamen van ver en konden niet terugvallen op vanzelfsprekendheden. Maar we zijn wel ver gekomen. In Didam vieren we morgen (dinsdag) dat álle mavo-kandidaten geslaagd zijn. Een score van 100 procent! Kijken we naar de hele school, dan zitten we ruim boven de 90 procent. Fantastisch! Ook kunnen we trots zijn op de havo in Didam, die debuteert met 89 procent.


Maar er is meer om trots op te zijn. Afgelopen week hebben de Peer2Peer-leerlingen hun certificaten gehaald. Daarmee kunnen ze medeleerlingen helpen met de leerstof. En vanavond reiken we de LiemersCollegeAwards uit aan leerlingen die zich op allerlei terreinen hebben onderscheiden. Bovendien is dit jaar geen enkele leerling naar het speciaal onderwijs gegaan en heeft een aantal leerlingen op de locatie Landeweer met succes de stap van speciaal naar regulier onderwijs gemaakt.


Dit schooljaar heeft het Liemers College hard gebouwd aan een fundament van degelijkheid, waarop we verder kunnen groeien en ons ontwikkelen. Misschien wel het mooiste compliment kwam van een ouder in de medezeggenschapsraad. Zij ziet het Liemers College als een lerende organisatie; het Liemers College doet niet eigenzinnig ‘zijn eigen ding’, maar verbindt zich aan anderen (zoals het basisonderwijs) om zelf te leren én om samen te leren.


Na deze week gaan de Leeuwinnen naar huis. Ik weet niet met welke beker. Maar ze gaan in ieder geval naar huis met het vooruitzicht van deelname aan de Olympische Spelen. Het team kan blijven groeien. Na dit schooljaar gaat ook het Liemers College verder. Op een veel steviger fundament. Degelijk, maar met ruimte voor speelsheid en het spannende experiment. Een fundament van bewezen kwaliteit maar bovenal een fundament van samen werken en samen leren. Op naar 2019-2020!


Maarten Delen (voorzitter centrale directie).Terug naar overzicht