columns > School ín en ván de regio (column Maarten Delen)

columns > School ín en ván de regio (column Maarten Delen)

Ik was twee weken geleden bij een bijeenkomst bij Alliander in Duiven. Ruim honderd vertegenwoordigers van onderwijs, ondernemers en overheid uit de Liemers en omgeving spraken over oplossingen voor het tekort aan techn(olog)ische vakmensen. Ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, maar ook alle drie bijzonder gemotiveerd om er samen de schouders onder te zetten. Zonder verantwoordelijkheden naar elkaar af te schuiven.


We zagen deze avond prachtige voorbeelden van al bestaande samenwerking (zoals bij fietsenfabriek Van Raam) en we maakten kennis met STERA, een ijzersterke organisatie waarin de Achterhoek deze samenwerking heeft vormgegeven. Het geeft moed om uit te spreken waar je samen naartoe wilt en tegelijkertijd te zien dat het al gebeurt. Dat het dus helemaal niet moeilijk is en dat het leuk is.


Op deze avond trokken de drie Liemerse scholen – Symbion (praktijkonderwijs), het Candea College en het Liemers College – samen op. Met het Candea College hebben we nog dit jaar drie projecten, waarbij leerlingen worden opgeleid in bedrijven. Ik heb er hoge verwachtingen van.


Het Liemers College stelt zich hierin op als een school van de regio, maar we blijven natuurlijk ook de school voor de gemeenten Zevenaar en Montferland (Didam). We hebben het vaak over krimp gehad, maar als u op deze site kijkt, ziet u dat het aantal inwoners van de gemeente Zevenaar de afgelopen twee jaar met tienduizend is toegenomen. Dat komt uiteraard door de samenvoeging met de gemeente Rijnwaarden, maar ook door de toename van het aantal kinderen. Er is weer autonome groei!


Als iets hoopt geeft voor de toekomst, dan is dat het wel. Vanuit het onderwijs maakt me dat ontzettend blij. Zoveel leerlingen in het verschiet geeft een heel nieuwe dimensie aan onze voorbereiding op de komende jaren.


Maarten Delen (voorzitter centrale directie)Terug naar overzicht