columns > Ja, natuurlijk… (door Maarten Delen)

columns > Ja, natuurlijk… (door Maarten Delen)

Zelfs als u zelf geen schoolgaande kinderen heeft, is het u waarschijnlijk niet ontgaan: het begin van het nieuwe schooljaar op het Liemers College verliep bepaald niet op rolletjes. De laatste weken zijn veel van mijn eerste zinnen aan boze ouders en leerlingen begonnen met: “Met de wijsheid van nu…” Achteraf zie je nu eenmaal alles beter. Maar toch. We hebben met terugwerkende kracht de afgelopen weken veel geleerd. We winden er ook geen doekjes om. Het rooster was slecht en is ook vandaag nog niet optimaal. Hopelijk maken we na de herfstvakantie een betere beurt.

 

Het voordeel is dat ik als immigrant in de Liemers door alle commotie veel heb mogen spreken met voor mij nieuwe ouders en collega’s. Die gesprekken lieten meestal aan duidelijkheid niets te wensen over. Na een heldere opsomming van alles wat echt heel veel beter moet, van oprechte zorgen en bijzonder kritische vragen kwam er vaak een heel ander tweede deel in het gesprek. Een gesprek over de toekomst. “Ja, natuurlijk blijven mijn kinderen op het Liemers College. Ja, natuurlijk gaat mijn volgende kind naar jullie toe.” Het Liemers College blijkt voor veel ouders niet zomaar een school, het Liemers College is hún school. En eigen bloed vergeef je veel.

 

Mijn kennismaking met de Liemers werd een heuse onderdompeling. Het doet me goed te ervaren dat het een onderdompeling in veilig water is. Oké kopje onder, even benauwd en proestend boven, maar daarna een hand en woorden van bemoediging. Misschien nog veel te leren, maar welkom. Welkom op een prachtige school. Welkom op ónze prachtige school. Een school die een stootje kan hebben. Vooral omdat hij zo van ons is.

 

MAARTEN DELEN (VOORZITTER CENTRALE DIRECTIE)Terug naar overzicht