columns > Eerlijke ambassadeurs (door Maarten Delen)

columns > Eerlijke ambassadeurs (door Maarten Delen)

Van ouders en leerkrachten kreeg ik na de kennismakingsavonden in oktober terug dat ze de rol van onze leerlingen bijzonder hadden gewaardeerd. Leerlingen waren aanwezig om te vertellen over hun ervaringen op het Liemers College.


Ik begrijp heel goed dat ouders graag van leerlingen horen wat het Liemers College leuk, inspirerend of aantrekkelijk maakt. Of wat er stom of irritant is aan de school. Tegelijkertijd vind ik het (ergens) raar dat dat bijzonder is. Want natuurlijk zijn leerlingen de uitgelezen ambassadeurs van hun school. En het is heel goed dat ze zichzelf zijn en eerlijk zijn. Ook als ze de vinger leggen op dingen die beter kunnen.


Wat voor mij heel erg telt, is het gegeven dat leerlingen ambassadeur wíllen zijn, dat ze zich zo verbonden voelen met hun school dat ze deze rol als vanzelfsprekend op zich nemen. Als ze dat vanuit hun oprechte trots op hun school doen, is dat fantastisch. Maar het is net zo waardevol als ze dat doen vanuit een kritische opstelling en met een genuanceerde boodschap.


Op geen enkele school is het altijd halleluja. Ouders zitten ook helemaal niet te wachten op hallelujaverhalen. Ze willen horen hoe het er werkelijk aan toegaat op een school. Niet hoe het twee jaar geleden was of hoe het over twee jaar zal zijn, maar hoe het nú is. Dat weet niemand beter dan de leerling van nú.


Zaterdag 25 januari openen alle locaties van het Liemers College hun deuren voor de leerlingen uit groep 7 en 8. Ik gun iedere bezoeker – ouders en leerlingen – een eerlijke ambassadeur van het Liemers College. Beste leerling, of je nu trots of kritisch bent, eerstejaars of examenkandidaat, uitbundig of verlegen, het zou geweldig zijn als jij onze ambassadeur wilt zijn op de open dag! Eerlijk, deskundig, ons.


Maarten Delen (voorzitter centrale directie).Terug naar overzicht