columns > 15 maart (column Maarten Delen)

columns > 15 maart (column Maarten Delen)

Vrijdag aanstaande is het 15 maart. Een memorabele datum. Gymnasiasten zullen – hoop ik – meteen aan de ‘idus van maart’ denken: de dag dat in het oude Rome schulden werden ingelost dan wel kwijtgescholden, zodat het nieuwe jaar met een schone lei kon worden begonnen. En sinds 44 v.Chr. is 15 maart ook de dag van de moord op Julius Caesar, de keizer in spe die zijn ambities en powerplay in de bestuurlijke slangenkuil van Rome met de dood bekocht.


Dat waren andere tijden. Terug naar de onze. In het onderwijs is 15 maart een belangrijke dag, omdat het de laatste dag is waarop ouders hun kinderen kunnen inschrijven voor een middelbare school. Daarmee is het eigenlijk, net als in het oude Rome, ook een dag van verrekenen. Schenken ouders vertrouwen of wordt voor een andere school gekozen?


Op het Liemers College begrijpen we heel goed dat het afgelopen jaar niet altijd heeft bijgedragen aan het vergroten van ons krediet. Tegenover goede stappen naar (nog) beter en aantrekkelijker onderwijs stonden bijvoorbeeld de roosterproblemen. Toch durf ik te hopen dat achtstegroepers ook deze keer weer in groten getale voor Het Liemers College kiezen. We hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om komend schooljaar echt met een schone lei te kunnen beginnen. Intussen zijn de onderwijsresultaten prima op orde gebleven – de inspectie is tevreden over onze school – en hebben we het contact met onze ouders en de basisscholen goed weten vast te houden.


Ten slotte is 15 maart dit jaar ook de dag van de landelijke onderwijsstaking voor betere arbeidsvoorwaarden en minder werkdruk. Persoonlijk hoop ik dat het leidt tot grote stappen in het gelijktrekken van de salarissen in basis- en voortgezet onderwijs. Ik heb de laatste weken met oplopende bewondering gekeken naar de inzet, kennis en kunde van leerkrachten in het basisonderwijs. Het wordt tijd dat ook zij het salaris krijgen dat ze honderd procent waard zijn.


Maarten Delen (voorzitter centrale directie)Terug naar overzicht