Columns

Eerlijke ambassadeurs (door Maarten Delen)

Editie: NR 53 December 2019

Van ouders en leerkrachten kreeg ik na de kennismakingsavonden in oktober terug dat ze de rol van onze leerlingen bijzonder hadden gewaardeerd. Leerlingen waren aanwezig om te vertellen over hun ervaringen op het Liemers College.

Lees meer >

Hún school (door Maarten Delen)

Editie: NR 52 November 2019

Als u de afgelopen weken één van onze informatieavonden heeft bezocht, zal het u zijn opgevallen dat leerlingen een substantieel deel van het programma voor hun rekening namen.

Lees meer >

De basisschool als voorbeeld (door Maarten Delen)

Editie: NR 51 Oktober 2019

Het Liemers College hoopt deze maand heel veel ouders van kinderen in groep 7 en vooral groep 8 welkom te heten op de locatie Heerenmäten. Daar houden we op maandag 21 oktober en woensdag 23 oktober kennismakingsavonden, hopelijk als begin van een veel langer traject. 

Lees meer >

We kwamen van ver… (door Maarten Delen)

Editie: NR 50 Juli 2019

Ik schrijf dit stukje zaterdagmiddag, als de Oranje Leeuwinnen de halve finale van het WK halen door Italië uit te schakelen. Het valt me op dat er wel een paar parallellen zijn tussen de Leeuwinnen en onze school. 

Lees meer >

Gebaande paden (door Maarten Delen)

Editie: NR 49 Juni 2019

Met veel plezier heb ik het interview gelezen met de burgemeester van Zevenaar, Lucien van Riswijk. Ik vraag me af of het Liemers College er heel anders zou uitzien met hem als directeur.

Lees meer >

Dialoog (door Maarten Delen)

Editie: NR 47 April 2019

Scholen in Nederland hebben een dubbele opdracht. We bereiden leerlingen voor op de volgende stap in hun leven – een vervolgopleiding en daarna een baan – én we begeleiden ze in hun groei naar volwassenheid. Dat laatste houdt in dat er aandacht is voor hun (toekomstige) rol in de samenleving.

Lees meer >

15 maart (column Maarten Delen)

Editie: NR 46 Maart 2019

Vrijdag aanstaande is het 15 maart. Een memorabele datum. Gymnasiasten zullen – hoop ik – meteen aan de ‘idus van maart’ denken.

Lees meer >

School ín en ván de regio (column Maarten Delen)

Editie: NR 45 Februari 2019

Ik was twee weken geleden bij een bijeenkomst bij Alliander in Duiven. Ruim honderd vertegenwoordigers van onderwijs, ondernemers en overheid uit de Liemers en omgeving spraken over oplossingen voor het tekort aan techn(olog)ische vakmensen.

 

Lees meer >

2019 (column Maarten Delen)

Editie: NR 44 Januari 2019

In de laatste week van het kalenderjaar kreeg ik van een collega de nieuwjaarsspeech die zij op haar school zal uitspreken op de eerste maandag na de kerstvakantie. Ik benijd haar.

Lees meer >

Een beetje zenuwachtig (door Maarten Delen)

Editie: NR 43 December 2018

Afgelopen week waren de kennismakingsavonden voor de ouders van leerlingen in groep 8. Het was ook een beetje een kennismakingsavond voor mij. Bijzonder om te zien hoeveel ik nog niet weet van het Liemers College. Ik heb echt veel nieuws geleerd. Het zijn van die avonden waarop ik plaatsvervangend trots ben.

Lees meer >

De drie O’s (door Maarten Delen)

Editie: NR 42 November 2018

De drie O’s, dat klinkt als een succesformule uit de entertainmentbranche: ‘Heineken Music Hal drie avonden achter elkaar uitverkocht!’ We hebben in Nederland vast wel drie volkszangers die hun naam graag veranderen om op dit podium te mogen staan.

Lees meer >

Ja, natuurlijk… (door Maarten Delen)

Editie: NR 41 Oktober 2018

Zelfs als u zelf geen schoolgaande kinderen heeft, is het u waarschijnlijk niet ontgaan: het begin van het nieuwe schooljaar op het Liemers College verliep bepaald niet op rolletjes. 

Lees meer >

Ontdekken (door Maarten Delen)

Editie: NR 40 Juli 2018

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, ontdekken de leerlingen uit groep 8 hun nieuwe school. Samen met vriendjes en heel veel kinderen die ze nog niet kennen.

Lees meer >

Mijn laatste (door Harald Wiggers)

Editie: NR 39 Juni 2018

Dit is mijn laatste column voor de LC Courant. Ik ga mij binnen Quadraam bezighouden met een nieuwe uitdaging, maar wel vanuit dezelfde droom als waarvoor ik mij op het Liemers College heb ingezet. ‘Het Liemers College laat je groeien’, is niet voor niets het motto van onze school.

Lees meer >

Onderwijskwaliteit (door Wiep van der Pal)

Editie: NR 38 Mei 2018

Vorige maand was er veel te doen over de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de inspectie gaat die kwaliteit al twintig jaar achteruit. Dat klinkt alarmerend, maar de vraag is of het klopt. Diverse kranten plaatsten kritische kanttekeningen bij de onderbouwing. 

Lees meer >

Graag een examen van déze tijd

Editie: NR 37 April 2018

Wie de ontwikkelingen in onderwijsland een beetje volgt, weet dat steeds meer scholen hun onderwijs aanpassen aan de eisen die deze tijd stelt. Dat geldt zeker ook voor het Liemers College. Toch sluit iedere leerling nog altijd de middelbare school af met een centraal examen dat uit 1968 stamt. 

Lees meer >

Privacy? (door Harald Wiggers)

Editie: NR 36 Maart 2018

Een lastig dilemma in deze tijd is het spanningsveld tussen openheid en transparantie aan de ene kant en privacy aan de andere kant. Maakt u zich geen zorgen: ik ga het niet over de sleepwet hebben. Ik blijf dichter bij huis, want ook in het onderwijs speelt deze discussie. Wat mogen ouders van hun kinderen weten en wat mag de school niet met ouders delen.

 

Lees meer >

Breed is beter (vind ik)

Editie: NR 35 Februari 2018

Het Liemers College is een brede school. We hebben alle ‘leerroutes’, van vmbo-bb tot en met gymnasium. In steden worden brede scholen steeds zeldzamer. Daar zijn de scholen zich in de strijd om de leerling gaan specialiseren. U kent ze wel: de school met het cultuurprofiel, de school met het sportprofiel, de iPad-school enzovoort.

Lees meer >

Spannend: Agora Liemers

Editie: NR 34 Januari 2018

Laat ik beginnen met iedereen – leerlingen, collega’s, ouders en andere betrokkenen bij het Liemers College – een fantastisch 2018 toe te wensen. Als school hebben we enorm veel zin in het nieuwe jaar. Er staat dan ook het nodige op stapel. Wat ik zelf heel spannend vind, is een nieuw initiatief waarmee we in het nieuwe schooljaar van start willen gaan.

Lees meer >

Van mavo naar mbo of havo? (column Harald Wiggers)

Editie: NR 33 December 2017

Zo’n tien jaar geleden ontstond het vmbo. De mavo heet sindsdien vmbo-t (theoretisch). Slechts een paar scholen bleven vmbo-t toch mavo noemen. Maar het zal u zijn opgevallen dat de mavo bezig is met een comeback, ook op onze school. Mavo en vmbo-t zijn hetzelfde, maar mavo klinkt vertrouwder. Ouders weten meteen waar je het over hebt.

Lees meer >

Verkennersgroepen (column Harald Wiggers)

Editie: NR 32 November 2017

Via deze column vertel ik regelmatig over de vervolgstappen die wij zetten na het vaststellen van ons schoolplan 2015-2020. Het afgelopen schooljaar hebben we een aantal belangrijke keuzes gemaakt.

Lees meer >

Verhuizingsstress (column Harald Wiggers)

Editie: NR 31 Oktober 2017

Verhuizen staat in de top drie van stressvolle situaties. We verhuizen gemiddeld zeven keer in ons leven. Vorige week ben ik zelf verhuisd naar het mooie, stille Loo. En ik kan u vertellen dat verhuizen inderdaad stressen is. De voorbereidingen zijn het meeste werk en de gevolgen van de verhuizing realiseer je je voor een deel pas achteraf.

 

Lees meer >

Circle of life

Editie: NR 30 Juli 2017

Afgelopen vrijdag zijn de resultaten van de herexamens bekend geworden. Ik wil alle geslaagden en hun geliefden van harte feliciteren. Ik ben erg blij met de slagingspercentages.

Lees meer >

Landeweer (column Harald Wiggers)

Editie: NR 29 Juni 2017

Landeweer is nu nog een bovenbouwlocatie, maar komend schooljaar niet meer. In augustus komen de bb- en kb-tweedeklassers van Didam en Zonegge erbij en een jaar later ook de eersteklassers. Dan heeft Landeweer een compleet ‘verticaal’ bb- en kb-aanbod (van brugklas t/m eindexamen). 

 

Lees meer >

Formatie (column Harald Wiggers)

Editie: NR 28 Mei 2017

De vakantie is weer voorbij. Voor het Liemers College breken drukke tijden aan. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor de examenkandidaten. Zij beginnen hopelijk aan hun laatste weken op het Liemers College. Intussen staat een nieuwe lichting leerlingen alweer te trappelen om aan hun middelbareschooltijd te beginnen.

Lees meer >

Vakantieschool

Editie: NR 27 April 2017

In Rotterdam zijn veel basisscholen in de vakanties gewoon open om leerlingen bij te spijkeren (bijvoorbeeld in rekenen en taal). Het doel is een betere overgang naar het voortgezet onderwijs. De kinderen kunnen zich in de meivakantie beter voorbereiden op de eindtoets en in de zomervakantie proberen een gemengd schooladvies om te buigen naar het hogere niveau. 

 

Lees meer >

Zeven beloften

Editie: NR 26 Maart 2017

Eerder heb ik in deze column verteld over het Liemers Lijstje. Ik praat u graag bij, want we hebben belangrijke stappen gezet. 

Lees meer >

Chill, deze school...

Editie: NR 25 Januari 2017

“Nog een hele klus, je ideale middelbare school kiezen. Op open dagen zien ze er cool uit. Doordeweeks, eh, gewoner.” Zo begon afgelopen zaterdag een artikel in de bijlage van de Volkskrant. 

Lees meer >

Pubers horen niet stil te zitten

Editie: NR 24 December 2016

Dit is alweer de laatste LC Courant van dit jaar. Als ik terugkijk op mijn columns in 2016, dan zijn diverse onderwerpen langsgekomen die rechtstreeks naar ons schoolplan zijn te herleiden. Centraal staat dat wij als school van toegevoegde waarde willen zijn in de ontwikkeling van jonge mensen. Wij mogen ze met onze expertise in hun pubertijd verder op weg helpen.

 

Lees meer >

Weg met de pc uit het klaslokaal!

Editie: NR 23 November 2016

Dit is alweer het vijfde schooljaar dat leerlingen op het Liemers College hun eigen laptop of tablet op school mogen gebruiken. Destijds was er best wat scepsis, maar nu is BYOD (Bring Your Own Device) volkomen ingeburgerd. We kunnen niet meer zonder.

Lees meer >

Van schoolplan naar praktijk

Editie: NR 22 Oktober 2016

Ons nieuwe schoolplan is alweer een jaar oud. In dat jaar is hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het niet bij mooie wensen en goede bedoelingen blijft. In het schoolplan kijken we vanuit vijf perspectieven hoe we kunnen bereiken dat onze leerlingen zich optimaal ontwikkelen in een steeds sneller veranderende samenleving. 

Lees meer >

Mét de leerling (column Harald Wiggers)

Editie: NR 21 September 2016

Het is in het onderwijs gebruikelijk dat het schooljaar is onderverdeeld in periodes en dat leerlingen na iedere periode een rapport krijgen, gevolgd door een ouderavond. Op sommige scholen is de leerling, over wie het nota bene gaat, daarbij niet aanwezig. Het Liemers College is dat stadium gelukkig allang gepasseerd. Dit schooljaar gaan we nog een stap verder.

Lees meer >

Liemers Lijstje voor beter onderwijs

Editie: NR 20 Juni 2016

Twee jaar geleden is United4Education opgericht. Het is een initiatief van gedreven onderwijsmensen, die vinden dat de onderwijsbehoefte van de leerling meer centraal moet staan op Nederlandse scholen. 

Lees meer >

Ontwikkelen in een krimpregio

Editie: NR 19 Mei 2016

Vorige week verscheen een aantal artikelen in de Gelderlander over de bevolkingskrimp in de Liemers en de gevolgen daarvan voor het Candea College en het Liemers College.

Lees meer >

Te bloot?

Editie: NR 18 April 2016

Het Stanislascollege in Delft kwam deze week in het nieuws vanwege kledingvoorschriften (topjes, korte rokjes etc.). Het is niet de eerste keer dat een school bepaalde kledingstukken in de ban doet. 

Lees meer >

Iedere elf uur

Editie: NR 17 Maart 2016

De opkomst van ICT is ongetwijfeld één van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen decennia, zeker ook in het onderwijs. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit daarvan. 

Lees meer >

Durf de hoe-vraag te stellen

Editie: NR 16 Februari 2016

Ik roep regelmatig: "Lesgeven mag als dat het leerproces van de leerling niet verstoort." Dat klinkt gekscherend, maar ik meen het wel. Ik vind dat het leren van de leerling centraal moet staan. De grote vraag is dan natuurlijk: hoe ga je dat organiseren? 

Lees meer >

Leren van het onderwijs in Canada

Editie: NR 15 Januari 2016

Eind vorig jaar ben ik met dertig andere onderwijsmensen naar Canada geweest. We hebben daar scholen bezocht om meer te weten te komen over het Canadese onderwijs en vooral over de manier waarop zij invulling geven aan passend onderwijs. 

Lees meer >

'Community College' (column Harald Wiggers)

Editie: NR 14 December 2015

In ons nieuwe schoolplan staat dat wij intensief willen samenwerken met onze omgeving. Het doel is een netwerk van partners die elkaars deskundigheid en mogelijkheden optimaal benutten. Dat noemen we 'Community College'.

Lees meer >

Personaliseren is iets anders dan individualiseren [column]

Editie: NR 13 November 2015

'Gepersonaliseerd leren' is een belangrijk thema in ons nieuwe schoolplan. Het houdt in dat leerlingen en leraren samen verantwoordelijk zijn voor het leerproces van de leerling. Daarbij werken leerlingen op hun eigen manier en in hun eigen tempo aan leerdoelen. 

Lees meer >

Groeien van krimp [column Harald Wiggers]

Editie: NR 12 Oktober 2015

Steeds meer scholen hebben te maken met een daling van het aantal leerlingen [meestal krimp genoemd]. Ondanks de vele mogelijkheden die deze tijd te bieden heeft, zijn er scholen die terugvallen op een twintigste-eeuwse oplossing: minder leerlingen is minder geld is minder docenten is minder vakken.

Lees meer >

Van informeren naar samenwerken...

Editie: NR 11 September 2015

Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Dat is begrijpelijk, maar niet terecht.

Lees meer >

Ieder zijn/haar eigen eindexamen? [door Harald Wiggers]

Editie: NR 9 Mei 2015

Onze examenkandidaten zullen er de afgelopen maand examen weinig van gemerkt hebben [te druk met leren], maar de examentijd is ieder jaar weer hét moment dat in kranten en tijdschriften druk wordt gedebatteerd over het centraal schriftelijk eindexamen.

Lees meer >

LC Courant als reisgids? [door Harald Wiggers]

Editie: NR 8 April 2015

Wie deze LC Courant 'doorbladert', zal misschien denken dat het wel een reisgids lijkt. Verslagen van excursies en uitstapjes, aankondigingen van stedentrips... Alsof er niet meer geleerd wordt! 

Lees meer >

Pestprotocol of omgangscode? [door Harald Wiggers]

Editie: NR 7 Maart 2015

Pesten is van alle tijden, maar in het internettijdperk lijkt het erger te worden. Ik zeg bewust 'lijkt', want in mijn optiek is dat niet zo. Door de social media is pestgedrag zichtbaarder geworden en is de impact groter omdat een flauwe grap meteen op internet staat.

Lees meer >

Samen sterker [door Harald Wiggers]

Editie: NR 6 Februari 2015

We weten het allemaal: samenwerken is effectiever en efficiënter en ook nog leuker. Voor leerlingen is het één van de belangrijkste vaardigheden, in de toekomst misschien nog wel meer dan nu. 

Lees meer >

Trots op onze toppers

Editie: NR 5 Januari 2015

Op het Liemers College hebben leerlingen een steeds grotere inbreng. Goede voorbeelden zijn de IT-coaches, de trainingsacteurs en de schrijversgroep.

 

Lees meer >

Leerlingen betalen om naar school te komen?

Editie: NR 4 December 2014

Mijn dochter zegt weleens dat zij het oneerlijk vindt dat ik wél word betaald voor het werk op school en zij niet: "Ik ben ook vijfendertig uur per week op school en besteedt thuis nog eens twintig uur aan mijn schoolwerk." Daarnaast heeft ze een baantje. Logisch dat ze denkt dat ze meer uren maakt dan ik en lastig om dan als vader [niet als schoolleider] uit te leggen dat zij investeert in haar toekomst.

Lees meer >

Van TeleTOP naar itsLearning

Editie: NR 3 November 2014

Een kleine tien jaar geleden begon het Liemers College te werken met een elektronische leeromgeving oftewel een ELO [waarbij mijn generatie overigens in eerste instantie aan iets heel anders dacht]. Er was een zekere 'angst voor het onbekende', we moesten afspraken maken en we hadden scholing nodig. Inmiddels is de elektronische leeromgeving niet meer weg te denken. 

Lees meer >

Papieren boeken hebben hun langste tijd gehad

Editie: NR 2 Oktober 2014

Op school werken we met methodes/boeken van educatieve uitgeverijen. Die schrijven we in vier tot zes jaar af. Tegenwoordig is de inhoud echter vaak al eerder verouderd. Digitaal materiaal - meestal 'content' genoemd - kan veel sneller en makkelijker worden geactualiseerd. Studenten op universiteiten en hbo's halen hun content dan ook steeds meer van internet.

Lees meer >

Lijdend/leidend [column door Harald Wiggers]

Editie: NR 1 September 2014

Het onderwijs dat u als ouder heeft genoten [ik ga ervan uit dat u heeft genoten] zat waarschijnlijk als volgt in elkaar: de overheid bepaalde wat u moest leren, de school legde dat vast in een curriculum en vervolgens zorgden de docenten dat u dat leerde.

Lees meer >