BYOD

Samenwerken in de cloud

Editie: NR 33 December 2017

Op het Liemers College hebben alle leerlingen een gratis Microsoft Office 365-account. Daardoor beschikken ze over Word, Excel, PowerPoint, OneNote en OneDrive. Office 365 werkt volledig in de ‘cloud’, waardoor documenten kunnen worden gedeeld. Dit maakt samenwerken een stuk eenvoudiger.

Lees meer >

ICT-startcertificaat voor eersteklassers

Editie: NR 31 Oktober 2017

Het is alweer het derde schooljaar dat de eersteklassers tijdens de introductieweek een ICT-startcertificaat konden behalen. Ook dit schooljaar brachten alle leerlingen een eigen device (laptop of tablet) mee.

Lees meer >

PeerScholar-primeur op Liemers College

Editie: NR 31 Oktober 2017

Een primeur voor het Liemers College: wij zijn de eerste school in Nederland die werkt met de nieuwste versie van ‘peerScholar’. ICT-innovator Sander Niessing legt uit wat peerScholar is en wat je ermee kunt.

Lees meer >

Nieuw: digitaal toetsen in slotweek

Editie: NR 30 Juli 2017

Op het Liemers College eindigt het schooljaar met de slotweek, waarin toetsen worden afgenomen. Nieuw dit jaar is dat meerdere vakken dat digitaal doen. De leerling ziet dan meteen hoe hij/zij de toets gemaakt heeft.

Lees meer >

BYOD is niet meer weg te denken

Editie: NR 29 Juni 2017

Het Liemers College introduceerde vijf jaar geleden Bring Your Own Device (BYOD): leerlingen mochten hun eigen laptop of tablet mee naar school nemen en daar gebruiken. Inmiddels is BYOD een onlosmakelijk onderdeel van het onderwijs op het Liemers College.

Lees meer >

Actief leren zonder cijfers

Editie: NR 28 Mei 2017

Op het Liemers College is er veel aandacht voor actief leren zonder cijfers. Het voordeel hiervan is dat de leerlingen minder ‘toetsdruk’ ervaren, waardoor zij zich helemaal kunnen concentreren op de leerstof. Sander Niessing legt uit hoe leren zonder cijfers werkt in de praktijk.

Lees meer >

Havo-4: wiskunde (bijna) zonder boeken

Editie: NR 27 April 2017

Het Liemers College kent al enkele jaren Bring Your Own Device (BYOD), wat betekent dat leerlingen hun eigen laptop of tablet op school gebruiken. Hierdoor kan optimaal geprofiteerd worden van de digitalisering van lesmateriaal. Zoals de Wageningse Methode, waarop wiskundedocent Danny Froeling in havo-4 is overgestapt.   

 

Lees meer >

Veel belangstelling voor IT-coaches

Editie: NR 26 Maart 2017

Tijdens de drukbezochte open dagen van het Liemers College waren uiteraard ook de IT-coaches present. Er was veel belangstelling bij de achtstegroepers en hun ouders voor hun uitleg over werken en leren met een eigen device (laptop, tablet etc.).

Lees meer >

Docenten werken samen in ‘leerlab’

Editie: NR 24 December 2016

Op het Liemers College werken docenten van verschillende vakken in een ‘leerlab’ samen aan het verbinden van leerstof, lesmateriaal en de wijze waarop dit wordt aangeboden (oftewel curriculum, content en platform). Ook ontwikkelen ze zelf lesmateriaal. Hierdoor wordt gepersonaliseerd leren beter mogelijk. ICT is hierbij erg belangrijk.

 

Lees meer >

Liemers College in jubileummagazine VO-content

Editie: NR 23 November 2016

Deze maand vierde VO-content haar vijfjarig bestaan met het jubileumevent 'Samenwerken aan maatwerk, onderwijsinnovatie met open leermateriaal'. In het bijbehorende magazine vertellen ICT-innovator Sander Niessing en IT-coach Jelte van Bommel over de manier waarop leerlingen op het Liemers College bij het onderwijs worden betrokken.

Lees meer >

Topvrouw itslearning vol lof over IT-coaches

Editie: NR 22 Oktober 2016

Itslearning speelt een belangrijke rol in het onderwijs op het Liemers College. Daarom waren we best trots dat Charlotte Møller-Andersen, vice-president van itslearning Europe, onze school bezocht. Ze sprak met leerlingen, docenten en de directie over de onderwijsvisie van het Liemers College en de inzet van itslearning daarbij. En ze was vol lof over onze IT-coaches.

Lees meer >

ICT-startcertificaat voor eersteklassers

Editie: NR 21 September 2016

De introductieweek voor eersteklassers is vernieuwd. Eén van de nieuwe onderdelen is dat leerlingen op het Liemers College voor het werken en leren met hun eigen device (tablet, laptop etc.) een ICT-startcertificaat konden behalen.

Lees meer >

Docenten en leerlingen blij met digitale toets

Editie: NR 19 Mei 2016

De vaksectie nasktec (natuurkunde, scheikunde en techniek) werkt ruim een half jaar met het digitale toetsprogramma Quayn. Zowel docenten als leerlingen zijn positief. Quayn biedt onder andere de mogelijkheid om op ieder device te toetsen.

Lees meer >

Scholen twitteren met elkaar over onderwijs

Editie: NR 17 Maart 2016

Het Liemers College heeft samen met andere scholen het initiatief genomen voor het project 'Sharing Our Own Learning': klassen laten via sociale media  zien hoe zij met vernieuwende vormen van leren bezig zijn.

Lees meer >

IT-coaches naar masterclass Microsoft

Editie: NR 16 Februari 2016

Enkele docenten en leerlingen van het Liemers College hebben een masterclass gevolgd bij Microsoft. Ze gingen op zoek naar innovatieve 'tools' die het leren ondersteunen. De leerlingendelegatie bestond uiteraard uit IT-coaches.

Lees meer >

Nieuwe lichting IT-coaches

Editie: NR 15 Januari 2016

De werving van nieuwe IT-coaches heeft dit schooljaar maar liefst 46 aanmeldingen opgeleverd. IT-coaches helpen andere leerlingen bij het gebruik van devices, apps en mediawijsheid.

Lees meer >

Probleem met je tablet? Vraag het een IT-coach!

Editie: NR 14 December 2015

Problemen met het gebruik van je tablet of laptop? Wil je een device aanschaffen maar heb je geen idee welke het meest voldoet aan jouw eisen? Neem dan contact op met de IT-coaches van het Liemers College.

Lees meer >

Didam en Zonegge bijna helemaal over op BYOD

Editie: NR 14 December 2015

Enkele jaren geleden kon bijna niemand op het Liemers College vertellen wat 'Bring Your Own Device' is. Tegenwoordig is zelfs de afkorting (BYOD) helemaal ingeburgerd. BYOD wordt dan ook steeds normaler op het Liemers College. De locaties Didam en Zonegge zijn met ingang van dit schooljaar vrijwel volledig overgestapt op BYOD.

Lees meer >

'Goed voorbeeld van talentontwikkeling'

Editie: NR 11 September 2015

Het Liemers College heeft sinds enkele jaren IT-coaches. Dat zijn leerlingen die andere leerlingen [en docenten] helpen met ICT-problemen. De IT-coaches komen uitgebreid aan bod in een publicatie over regionale talentwerken.

Lees meer >

Stop Motion-techniek maakt leren creatiever

Editie: NR 10 Juni 2015

Doordat het klaslokaal steeds meer verrijkt wordt met diverse soorten devices en technologieën worden leeractiviteiten creatiever. Een mooi voorbeeld is Stop Motion. Deze techniek kan met behulp van apps op allerlei laptops, tablets en smartphones worden gebruikt. 

Lees meer >

Zelf leren programmeren met Hour of Code

Editie: NR 7 Maart 2015

Iedere leerling moet de kans krijgen om te leren programmeren. Dat vinden de bedenkers van Hour of Code, een één uur durende introductie in de informatica. Hour of Code is ontworpen om te laten zien dat iedereen de basisprincipes van programmeren kan leren.

Lees meer >

Alle boeken niet-examenklassen digitaal beschikbaar

Editie: NR 5 Januari 2015

Het Liemers College wordt steeds digitaler. Sinds kort zijn ook de leermiddelen [boeken etc.] van de derde klassen, havo-4, vwo-4 en vwo-5 als pfd-bestanden beschikbaar. eerder gold dat al voor de eerste en tweede klassen.

Lees meer >

Belgische school nieuwsgierig naar BYOD

Editie: NR 4 December 2014

Een delegatie van directeuren en ICT'ers van een Belgische school heeft op 26 november een bezoek gebracht aan de locatie Didam. Ze kwamen het Liemers College op het spoor via internet, omdat ze ook Bring Your Own Device [BYOD] willen invoeren. 

Lees meer >

Aan welke criteria moet een tablet of laptop voldoen?

Editie: NR 4 December 2014

Enkele jaren geleden introduceerde het Liemers College 'Bring Your Own Device' [BYOD]. Veel ouders willen weten aan welke criteria een apparaat moet voldoen. ICT-deskundige Clemens Linderhof geeft antwoord op een aantal vaak gestelde vragen. 

Lees meer >

Goedkope grafische rekenmachine voor iPad

Editie: NR 4 December 2014

Leerlingen die een iPad hebben, hoeven geen kostbare grafische rekenmachine meer aan te schaffen. Zij kunnen de rekenmachine tegen veel lagere kosten als app downloaden.

 
Lees meer >

Leren en samenwerken in de cloud met Office365

Editie: NR 3 November 2014

Op het Liemers College krijgen alle leerlingen gratis een Microsoft Office365-account. Office365 werkt volledig 'in de cloud'. Dit betekent dat de programma's via de browser vanuit het internet werken. Het voordeel hiervan is dat je altijd en overal je e-mail, agenda, documenten en aantekeningen online kunt bereiken. Een groot voordeel van in de cloud werken is dat documenten gedeeld kunnen worden, wat samen aan opdrachten werken mogelijk maakt.

Lees meer >

CambiumNed: handig hulpmiddel bij Nederlands

Editie: NR 4 December 2014

Op internet staan steeds meer handige sites, waarvan leerlingen tijdens het leren kunnen gebruikmaken. CambiumNed is een veelzijdige site die goed van pas komt bij het vak Nederlands.

Lees meer >

Lesgeven met Pinterest op het Kunstplein

Editie: NR 2 Oktober 2014

De docenten van de kunstvakken hebben de afgelopen jaren een eigen methode ontwikkeld - het 'Beeldende Begrippen Boek' - waarmee zij lesgeven op het Kunstplein. 

Lees meer >

IT-coaches: leerlingen helpen leerlingen met ICT-problemen

Editie: NR 2 Oktober 2014

ICT is belangrijk op het Liemers College. Leerlingen mogen bijvoorbeeld hun eigen device [laptop, tablet etc.] meenemen naar school. het onderwijs wordt mede daardoor steeds digitaler. Niet alle leerlingen zijn even handig met ICT. Daarom zijn er IT-coaches. Dit zijn leerlingen die andere leerlingen helpen met ICT-problemen. Eén van die IT-coaches is Tassilo Vermeulen [midden op de foto]. Hij vertelt over zijn ervaringen.

Lees meer >

Boeken leerjaar 1 en 2 digitaal beschikbaar

Editie: NR 2 Oktober 2014

ICT is op het Liemers College voor zowel leerlingen als docenten een belangrijk middel om onze onderwijsvisie te realiseren. Met de digitalisering van de boeken van leerjaar 1 en 2 wordt een volgende stap gezet. 

Lees meer >

Je Engels bijschaven met Engelsgemist.nl

Editie: NR 1 September 2014

Het begon een paar jaar geleden met een idee van Tim Buis, docent Engels op het Liemers College. Hij wilde met behulp van internet mogelijk maken dat leerlingen de uitleg tijdens de les nog een keer individueel kunnen terugkijken. Bijkomend voordeel was natuurlijk dat dan alle leerlingen informatie kunnen vinden over onderwerpen die zij moeilijk vinden. Zo is de site Engelsgemist.nl geboren.

Lees meer >